Poruka sveštenika i episkopa s nikšićkog sabora: Najodlučnije stojimo u odbrani svoje vere i slobode

Ako hoćemo da opstanemo u svom identitetu, onda i danas po svaku cenu moramo da odbranimo našu Pravoslavnu crkvu, poručeno je na saboru

  • 5
Nikšić Foto: Wikipedia

Episkopi, sveštenici i vernici, kao građani Crne Gore, poručili su sa današnjeg velikog crkveno-narodnog sabora u Nikšiću da najodlučnije stoje u odbrani svoje vere i slobode, u odbranu svojih neotuđivih građanskih prava.

- Lična sloboda vere, koju ostvarujemo u Crkvi u zajednici s drugima, treba da je svetinja i za državu - navodi se u proglasu pročitanom na saboru u nikšićkoj crkvi posvećenoj Svetom Vasiliju Ostroškom, gde su za ovu priliku danas dopremljene i mošti tog svetitelja.

Svetovasilijevska poruka Sabora pročitana je i kao čestitka povodom nastupajućih božićnih i novogodišnjih praznika.

U Proglasu se ističe da bi predloženi zakon o veroispovesti trebalo tačnije da se zove: "Zakon protiv Pravoslavlja u Crnoj Gori, koji Vlada Crne Gore, radi ostvarenja nerazumnih ideoloških i političkih ciljeva, pokušava da ovih dana jednostrano nametne kako bi ozakonila diskriminaciju Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori".

Ali, i da bi, kako se ističe, pripremila otimanje hramova i grobova i izvršila pljačku crkvene imovine Pravoslavne mitropolije, da bi Srpskoj pravoslavnoj crkvi ukinula pravni status stican u slavnoj istoriji od 800 godina i da bi, na kraju, ponizila i pogazila slobodu i veru.

Nikšić crkva Veliki broj vernika na saboru u Nikšiću, Foto: Vijesti/Srdan Kosović

- Mi - pravoslavni episkopi, sveštenici i vernici, koji smo istovremeno i građani Crne Gore - najodlučnije stojimo u odbrani svoje vere i slobode, u odbrani svojih neotuđivih građanskih prava. Lična sloboda vere, koju ostvarujemo u Crkvi, u zajednici sa drugima, treba da je svetinja i za državu - ističe se u Proglasu.

Ukazuje se da ostvarivanje verske slobode i praktikovanje verskih prava predstavlja samu suštinu ljudske slobode i ljudskih prava: to je tako, jer verska sloboda čini samu suštinu ličnosti.

- Ako hoćemo da opstanemo u svom identitetu, onda i danas po svaku cenu moramo da odbranimo našu Pravoslavnu crkvu. To danas znači ''Za Krst Častni i slobodu zlatnu!''. Krst Častni je Krst Hristovog raspeća. Bez te časti, bez učešća u Hristovoj žrtvi, i bez naše Crkve - ne bi bilo više istinske Crne Gore i Crnogoraca - poručeno je.

Dužnost države je, ističe se, da jemči slobodu, koja je prirodno pravo, da štiti imovinu, a ne da je otima.

Poručuje se da današnja crnogorska vlast hoće da umesto Boga, kako se navodi, postavi sebe i partijsku državu, te da zato i poriče Boga.

- Danas u Crnoj Gori država ne dopušta ustavom zagarantovanu slobodu vere, naročito Pravoslavnoj crkvi - Mitropoliji crnogorskoj koja je rodila Crnu Goru, jer hoće da religiju i Crkvu funkcionalizuje u svrhu svoje ideologije, stvarajući svoju ''autokefalnu Crkvu'' u duhu lenjinizma i staljinizma - piše u Svetovasilijevskoj poruci.

Od institucija EU očekuje da ne ignorišu činjenicu da vlast u Crnoj Gori krši odredbe Lisabonskog ugovora, član po kojima država priznaje identitet crkvama i verskim zajednicama i sa njima održava otvoren, transparentan i redovan dijalog.

U Svetovasilijevskoj poruci se još ističe da predloženi zakon o slobodi veroispovesti, koji je u proceduri, krši sva temeljna načela i standarde demokratskog i civilizovanog zakonodavstva u ovoj oblasti.

Dodik: Potez Crne Gore gest nepoštovanja

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je vraćanje vernika iz Republike Srpske i BiH sa graničnog prelaza prema Nikšiću, koji su jutros krenuli na crkveni sabor i poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, gest nepoštovanja i loša poruka ne samo građanima Srpske i BiH, već i regiona.

- Taj gest crnogorske Granične policije sigurno ne ide u prilog javno proklamovanim stavovima crnogorske Vlade o potrebi negovanja dobrosusedskih odnosa i saradnje - rekao je Dodik za Srnu.

On je najavio da će od predstavnika Crne Gore u BiH zatražiti obrazloženje ovog postupka.

Podsetimo, u Nikšiću je danas održan veliki crkveni narodni sabor u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.

Mnogim vernicima iz RS, BiH i Srbije, kao i sveštenstvu koji su krenuli na sabor nije bio dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zak

    21. decembar 2019 | 20:06

    Milo je ovog puta dodiruno nesto sto mu Crnogorci nece oprostiti i to ce biti njegov najveci gubitak.

  • Crnogorac

    21. decembar 2019 | 20:37

    Muž je branič žene i đeteta, narod crkve i plemena!!!

  • Sale1971

    21. decembar 2019 | 20:15

    Crkve koje su zaista Hrišćanske ne razdvajaju i ne svadjaju ljude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA