≫ 

Istraživanja pokazuju: Ako bi danas bili izbori, Milanović bi postao predsednik Hrvatske

Zoran Milanović bi, da se danas održavaju predsednički izbori, osvojio 48,4 odsto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović njih 41,1 odsto. Neodlučnih je 10,4 odsto

  • 3
Zoran Milanović Hrvatska

Foto: Tanjug/AP

Hrvatska 5. januara bira predsednicu ili predsednika, a u drugom krugu će se suočiti dosadašnja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i nekadašnji premijer Zoran Milanović. Kada bi danas bio održan drugi krug — Milanović bi pobedio, pokazuje prvo veliko istraživanje posle prvog kruga.

Zoran Milanović relativni je pobednik prvog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj, a prema istraživanju koje je objavio Dnevnik Nove TV vodi i u drugom krugu i to prilično ubedljivo, u odnosu na rezultate iz prvog kruga, prenosi "Indeks".

Milanović povećao prednost

 

Zoran Milanović bi, da se danas održavaju predsednički izbori, osvojio 48,4 odsto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović njih 41,1 odsto. Neodlučnih je 10,4 odsto.

Milanović bi mogao računati, ako ih ubedi da izađu na birališta, na 100 odsto glasova glasača Darija Juričana i Dejana Kovača, zatim 86 odsto glasova glasača Dalije Orešković i 80 odsto glasača Katarine Peović, ali i 69 odsto birača Mislava Kolakušića i 63 odsto birača Ivana Pernara.

Hrvatska, izbori, glasanje

Kolinda Grabar Kitarović možda ostane bez predsedničke funkcije; Foto: Tanjug/AP

Milanović može da računa na gotovo trećinu Škorinih glasača

 

Kolinda Grabar-Kitarović pak može računati na 64 odsto birača Miroslava Škore, a Zoran Milanović na 28 odsto.

Da je drugi krug nova igra pokazuje i ovo istraživanje. Zoran Milanović tako dobija 51 odsto glasova mladih do 29 godina, ali i 60 odsto birača od 30 do 44 godine. Može računati na 56 odsto birača sa visokom stručnom spremom i 52 odsto birača u gradovima. U prednosti je u Zagrebu sa 54 odsto, Severnoj Hrvatskoj sa 53 odsto te u Primorju i Istri sa 60 odsto. Kolinda Grabar-Kitarović pak može računati na većinu birača od 45 do 59 godina, njih 52 odsto.

Oni s osnovnom školom u većini biraju Kolindu

 

Oni s osnovnom školom bi većinski, odnosno njih 46 odsto, glas bi dali Kolindi Grabar-Kitarović, a većinsku podršku ima i među biračima na selu - 52 odsto.

izbori, hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović Foto: Tanjug/AP

Kolinda Grabar-Kitarović pobeđuje u Slavoniji sa 52 odsto, Baniji i Kordunu sa 63 odsto te Dalmaciji sa 44 odsto. Većina građana odlučila je kome će dati glas još mnogo pre izbora - njih 53 odsto. Ali 21 odsto odlučilo je za koga će glasati tek nakon objave svih kandidatura. U završnici kampanje  16 odsto građana Hrvatske je odlučilo kome će dati glas, a na sam dan izbora njih 9 odsto. Neodlučno je bilo svega 1 odsto.

Istraživanje je sprovela agencija IPSOS na 1.027 građana Republike Hrvatske metodom telefonskog anketiranja. Istraživanje je sprovedeno 23. decembra 2019. godine. Maksimalna greška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge stranaka +/-3,7%.

Video: Milanović posle objavljivanja rezultata: Neka pobedi bolji, a to sam ja

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    25. decembar 2019 | 09:58

    Ali izbori nisu danas,i dobice ih Kolinda...Evropi socijal-partije nisu pozeljne,narocito na ovim prostorima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA