• 3

Nove presude zbog terorizma: Napadi u BiH koji su šokirali svet, za 20 godina bilo ih je čak 6

Akteri terorističkih napada su osuđeni, ubijeni ili su izvršili samoubistvo. Poslednji napad se dogodio pre četiri godine u Sarajevu

  • 3

Husein Bilal Bosnić, bivši vehabijski lider iz Bužima, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog podsticanja na terorizam, po svemu sudeći, ostaće iza rešetaka dok potpuno ne odrobija tu kaznu.

Kako pišu "Nezavisne", odbijena mu je i posljednja molba za prevremenu slobodu.

- Zatvorenik je 5. jula dostavio molbu kojom je tražio prekid izdržavanja kazne zatvora izrečene pravosnažnom presudom Suda BiH od 5. novembra 2015. godine. Rešenjem Suda BiH od 9. jula molba zatvorenika Huseina Bosnića odbijena je kao neosnovana - rekli su za "Nezavisne" iz Suda BiH.

Presudom Suda BiH, Bosniću je izrečena kazna koja ističe 3. septembra 2021. godine. On je slobode pokušao da se domogne još 2017. godine, ali mu je molba i tada odbijena.

Slučaj "Bosnić" je tek jedan od brojnih koji se odnose na terorizam, a koji su u proteklih više od dve decenije šokirali BiH. Dobar deo njih je, putem medijskih napisa, obišao ceo svet. Akteri terorističkih napada su osuđeni, ubijeni ili izvršili samoubistvo. Poslednji napad se dogodio pre četiri godine u Sarajevu.

Međutim, i nakon te godine, niz državljana osuđeno je za terorizam. Poslednja u nizu presuda donesena je pre nekoliko dana. Tada je Apelaciono veće Suda BiH donelo drugostepenu presudu kojom je Maksimu Božiću izrečena kazna zatvora od šest godina, a Edinu Hastoru tri godine za krivično delo terorizam.

Božić, Srbin poreklom iz Bijeljine koji je pre desetak godina prešao na islam i pridružio se vehabijskom pokretu, koristio je imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed. Određeno vreme bio je u zatvoru u Austriji zajedno s Mevlidom Jašarevićem, koji je 2011. godine pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Bosna, Zvornik, teroristički napad, pucnjava, policija

Napad u Zvorniku; Foto: AP/Tanjug

Mostar, septembar 1997.

Smatra se da je napad u septembru 1997. godine u Mostaru, gde je aktivirana auto-bomba, bio prvi teroristički akt u posleratnoj BiH. Tada je u prolazu iz Splitske ulice prema zgradi policije povređeno 29 osoba.

U pitanju je bomba s 30 kilograma TNT-a i MES-a, postavljena u vozilu golf.

Kako je ranije objavljeno, istraga je utvrdila da su ovaj jezivi napad izveli Ali Hamad, Ahmed Zuhair, Saleh Nedal i Vlado Popovski, a dvojica napadača imala su direktne veze s Al Kaidom.

Vitez, oktobar 2008.

U tržnom centru "Fis" Vitez, u odeljenju hipermarketa, u oktobru 2008. godine eksplodirala je bomba, od koje je poginuo radnik obezbeđenja Zvonko Barbić (28). Osmoro ljudi je povređeno.

Federalna uprava policije je, podsetimo, tu eksploziju proglasila terorističkim činom. Kasnije se ispostavilo da je bomba kojom je izazvano krvoproliće ostavljena u paketu.

Za terorizam je 2011. na devet godina zatvora osuđen Suvad Đidić, koji je optužen da je sačinio tu eksplozivnu napravu.

Bugojno, jun 2010.

Jedan od najgorih terorističkih napada u BiH dogodio se u junu 2010. godine u Bugojnu, kada je grupa radikalnih islamista digla u vazduh Policijsku stanicu.

Eksplozivna naprava postavljena je na zid Policijske uprave u Bugojnu. Poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, dok je šest osoba ranjeno.

Akteri ovog napada su uhapšeni i osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, a glavnim organizatorom se smatra Haris Čaušević zvani Oks.

Sarajevo, oktobar 2011.

Sarajevo je u oktobru 2011. godine potresao teroristički akt koji je izveo Mevlid Јašarević pucanjem na Ambasadu SAD, kada je ranio jednog policajca.

Agonija ispred američke ambasade trajala je oko pola sata, a napadač je savladan brzom akcijom specijalaca kada je pogođen u nogu.

Jašarević, koji je osuđen na 15 godina zatvora, bio je pripadnik vehabijskog pokreta, a istraga je potvrdila da je više puta boravio u poznatom vehabijskom uporištu u Gornjoj Maoči, kod Brčkog.

Zvornik, april 2015.

U aprilu 2015. godine Nerdin Ibrić upao je u Policijsku stanicu u Zvorniku i ubio pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Đurića, te ranio njegove kolege Željka Gajića i Steva Milovanovića.

Napadač je ubijen u razmeni vatre, a napad je okarakterisan kao pucanj u Republiku Srpsku i teroristički akt. Istraga je takođe pokazala i da se Ibrić poslednjih meseci pre napada družio s pripadnicima vehabijskog pokreta.

Sarajevo, novembar 2015.

Poslednji u nizu terorističkih napada dogodio se u novembru 2015. godine u Rajlovcu, u Sarajevu, kada je Enes Omeragić, blizak vehabijskom pokretu, ubio pripadnike Oružanih snaga BiH Armina Salkića i Nedeljka Radića.

Napadač se potom raznio bombom nakon opsade njegove kuće, koju su izvele snage bezbednosti. Objavljene su potom izjave komšija kako je Enes Omeragić izvesno vreme bio na ratištu u Siriji.

(Telegraf.rs/Nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima