• 1

Ivo Sanader proglašen krivim za aferu Ina-MOL, državi će morati da vrati 10 miliona evra

Ukoliko presuda postane pravosnažna, po zahtevu tužilaštva, državi će morati da vrati 10 miliona evra

  • 1

Nakon godine i dva meseca suđenja, u zagrebačkom Županijskom sudu objavljena je nova nepravosnažna presuda bivšem premijeru i predsedniku HDZ Ivi Sanaderu i čelniku mađarskog MOL-a Zlotu Hernadiju zbog primanja, odnosno davanja mita u aferi Ina-MOL. Sanader i Hernadi proglašeni su krivima. Sanader je osuđen na šest, a Hernadi na dve godine zatvora.

- Ivo Sanader se s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 miliona evra dogovoriti da će RH molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine - naveo je sudija.

Osim za primanje 10 miliona evra mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentibilnog dela gasnog poslovanja iz Ine.

Ukoliko presuda postane pravosnažna, po zahtevu tužilaštva, državi će morati da vrati 10 miliona evra.

- Koristeći položaj i autoritet premijera prikazao je da je potrebno izdvajanje plinskog posovanja iz Ine i da se izmeni međudeoničarski ugovor. Na sednici vlade zatražio je da se prihvati izveštaj kojim se Molu prepušta upravljanje Inom što je Vlada i prihvatila i bez osnove dala Molu upravljanje Inom - naveo je sudija.
Ukoliko presuda postane pravosnažna, Sanader će, po zahtjvu tužilaštva, državi morati da vrati 10 milionavura.
Sanader se od aprila nalazi na izdržavanju zatvorske kazne zbog primanja provizije u aferi Planinska i nije bio na završnim govorima jer se oporavlja od operacije pa se završni deo suđenja vodio u njegovom odsustvu.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima