≫ 

Kolindin suprug Jakov Kitarović ima status branitelja: Nikada nije bio na ratištu

Kitarović nije koristio nijedno pravo koje proizilazi iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih porodica, mada ima status branitelja

  • 13

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je juče da je njenom suprugu ponuđen status branitelja. Ta izjava odmah je izazvala lavinu kritika. Kako piše Index.hr, zaista je fascinantno da Jakov Kitarović, iako ima status branitelja, nije bio na ratištu, a u vreme kad ga je stekao je - studirao.

Danas se oglasilo je Ministarstvo branitelja na čelu sa Tomom Medvedom, te u saopštenju za javnost utvrdilo da Kitarović nije koristio nijedno pravo koje proizilazi iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih porodica, te da ima status branitelja. I to "objašnjenje" Kolindine izjave otvara niz pitanja, piše Index.hr.

Hrvatska je zahvaljujući novom Zakonu o braniteljima koji je donela vlada Andreja Plenkovića, od donošenja tog zakona 2017, više od 22 godine nakon rata, dobila novih 1.687 registrovanih branitelja, dok je 10.600 zahteva u obradi. Tako će se broj od 505.000 registrovanih branitelja još značajno povećati.

Šta je to Jakov Kitarović radio u ratu?

Juče se u priču o "sređivanju statusa branitelja" pridružila i aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović koja tvrdi da je njenom suprugu Jakovu "nuđen status".

- Mom suprugu je ponuđen status branitelja. On je bio u ministarstvu u Zagrebu u vreme rata i ponuđen mu je status jer je bio vojno-tehničko osoblje. On je odbio - rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

U zvaničnoj biografiji Jakova Kitarovića do sada se nije spominjao "rad u ministarstvu" za vreme rata, već većinom studiranje. Konkretno, Kitarović je upisao elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a osim elektrotehnike Kitarović je studirao i završio nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Ta ta dva studija završio je do 1996. godine, kada se venčao s Kolindom Grabar.

Biografija spominje i da je Jakov Kitarović jedno kratko vreme radio u Vojnoj akademiji na Črnomercu.

- Jakov Kitarović je kao delatnik MORH-a ostvario status hrvatskog branitelja i to kao pripadnik neborbenog sektora skladno tada važećim propisima, budući da su sve delatne vojne osobe ostvarivale status hrvatskog branitelja - navodi se u saopštenju Ministrstva branitelja.

Uvidom u službene evidencije Ministarstva hrvatskih branitelja utvrđeno je da gospodin Kitarović nije koristio nijedno pravo koje proizlazi iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih porodica, stoji u reagovanju u kojem se naglašava da uz delatne vojne osobe status hrvatskog branitelja Odlukom ministra odbrane iz 1999. godine priznat je i službenicima zaposlenim u MORH-u i OSRH za vreme trajanja Domovinskog rata.

Ipak, ministarstvo nije pojasnilo kako je to status "ponuđen".

Nekadašnja premijerka i nekadašnja ministarka branitelja Jadranka Kosor izjavila je danas za zagrebačku N1 tv, da su predsednica i njen suprug to morali da prijave nadležnim institucijama, jer ponuditi status nekome ko ga ne zaslužuje je krivično delo.

- Moramo dobiti odgovor od aktualne predsednice ko je to i kada ponudio i kako je ta priča završila - rekla je Jadranka Kosor.

I za bivšeg ministra branitelja Freda Matića danas evroposlanika, nema nikakve dileme.

- Kolinda Grabar-Kitarović i njen suprug Jakov, s obzirom na to da je reč o protivzakonitom delu, trebalo bi to da prijave USKOK-u i otkriju ko je nudio status branitelja - rekao je Matić za Index i dodao da ako to ne učine oni, doći će u iskušenje da to sam učini.

Primetio je i da nijedno udruženje branitelja nije reagovalo na ovu izjavu Kollinde Grabar Kitarović.

Bojan Glavašević, bivši pomoćnik ministra branitelja u vladi Zorana Milanovića, kaže da se radi o vrlo ozbiljnom slučaju, odnosno da se braniteljski status ne nudi.

- Ili si u evidenciji ili nisi - rekao je Glavašević i dodao da ako je u pitanju nuđenje tog statusa onda je reč o krivičnom delu.

Otvorio je i pitanje sukoba interesa, s obzirom na to da je Kolinda Grabar-Kitarović i dalje vrhovni komandant.

Video: Kolinda u crvenoj haljinici došla na obeležavanje godišnjice Oluje

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mslm

    30. decembar 2019 | 14:32

    Pa i Vulin je ministar odbrane a nema ni dan vojnog roka.

  • Jovan

    30. decembar 2019 | 14:59

    To su ti hrabri branitelji, ni dana rata nemaju. Sve im je lažno

  • Vosa

    30. decembar 2019 | 14:45

    Sigurno mrzi Srbe. Ili je nekom srpskom dedi lupio samar. To je dovoljno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA