≫ 

Crnogorci ljuti na Ruse zbog komentara o statusu SPC: Opet se mešaju u naše unutrašnje poslove

U saopštenju izrazili razočaranje što odnosi ne idu uzlaznom putanjom

  • 21
Protest u Podgorici, ruska zastava Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je danas da se komentarom ruskog Ministarstva spoljnih poslova povodom Zakona o slobodi veroispovesti potvrđuje kontinuitet "neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog mešanja Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore".

- Komentarom Departmana za informacije i štampu ruskog Ministarstva spoljnih poslova još jednom se, posle izvesnog zatišja, na žalost potvrđuje kontinuitet neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog mešanja Rusije u unutrašnje stvari suverene, sekularne, evropske države, članice NATO i kandidata za članstvo u EU - navodi se u saopštenju.

Crnogorski MIP smatra da se sve to dešava zato što je Crna Gora ukinula "ideološki zakon star 50 godina i zamenila ga zakonom koji je u saglasnosti sa svim poznatim međunarodnim standardima kojima se reguliše ova oblast".

U saopštenju se tvrdi da se, suprotno navodima ruskog MIP, usvojenim zakonom u Crnoj Gori na demokratski način regulišu sva pitanja iz ove oblasti, uključujući pitanje vlasništva nad verskim objektima.

- Nadali smo se da su iz događaja iz oktobra 2016. izvučene određene pouke i da su odnosi Crne Gore i Rusije oprezno i korak po korak krenuli normalnijim tokom. Komentari ruskog MIP kao što je ovaj ozbiljno ugrožavaju takav trend - poručili su iz crnogorskog MIP.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je juče zabrinutost zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Skupštini Crne Gore, uz ocenu da je reč o jačanju administrativnog pritiska na Srpsku pravoslavnu crkvu, sa ciljem, kako se navodi, da ona "potpuno bude izbačena iz Crne Gore".

Ministarstvo je ukazalo na to da novi zakonski akt posebno pruža crnogorskim vlastima mogućnost da oduzmu više od 650 verskih objekata u zemlji od Srpske pravoslavne crkve i da ih predaju kanonski nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Video: Oko crkve u Podgorici besni sukob crnogorske policije i građana

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    31. decembar 2019 | 20:13

    Ooooo siptariiii ooooo milogorciiii...😂😂😂...zamislite vasu tzv CPC a priznata samo od Vatikana i satanista....😂😂😂

  • Đuro

    31. decembar 2019 | 19:50

    Milo šiptare

  • Jovan

    31. decembar 2019 | 19:24

    Kad šaljete vojnike na Rusku granicu,kako se to zove

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA