• 1

Čak 70.000 Hrvata za vikend ide na skijanje: Da li će ovi glasači odlučiti izbore?

Očekuje se da će približno 65.000 glasova "otpasti" zbog godišnjih odmora

  • 1

Na skijanje ide 70.000 glasača, a samo ih je 5.095 izvadilo potvrde za glasanje u inostranstvu, pišu hrvatski mediji i navode kako je reč o brojci koja bi mogla biti presudna u drugom krugu hrvatskih predsedničkih izbora koji će se održati za vikend.

Kako god protekao drugi krug predsedničkih izbora, sigurno je da će baza potencijalnih glasova biti manja za najmanje 65.000 građana koliko će ih, prema procenama iz turističke industrije, izbore dočekati, odnosno neaktivno ispratiti u nekima od poznatih evropskih skijališta.

To je brojka do koje je Jutarnji došao uz pomoć turističkih agencija i putničkih udruženja, koje su, na temelju informacija o prodaji aranžmana i iskustava iz dosadašnjih skijaških sezona, izračunale koliko bi potencijalnih glasova moglo propasti zbog apstinencije onog dela glasača koji će biti na odmoru izvan domovine.

Izbori, glasanje, Hrvatska

Glasanje u Hrvatskoj Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

U prvoj skijaškoj sedmici na skijanje bi moglo otići oko 110.000 građana; baza je to od 70 do 80.000 osoba s pravom glasa s obzirom na to da trećina otpada na djecu i maloljetnike koji nemaju pravo glasa. Može se očekivati da će neznatan broj "skijaša" u nedjelju svejedno pristupiti izborima: prema podacima Ministarstva uprave i Državnog izbornog poverenstva, do zakonom propisanog roka za glasanje u inostranstvu uz pomoć potvrde prijavilo se 5.095 birača koji će u to vrijeme boraviti izvan Hrvatske.

Najgrubljom računicom, oduzimanjem ovih 5.000 glasača s potvrdama za glasanje u inostranstvu od procenjenih 70.000 "skijaša", došlo bi se tako do približno 65.000 otpalih glasova zbog godišnjih odmora, prenosi Hina.

Video: Milanović posle objavljivanja rezultata: Neka pobedi bolji, a to sam ja

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima