• 15

Zoran Zaev podneo ostavku

Danas će Skupština glasati o novoj tehničkoj vladi

  • 15

Zoran Zaev je podneo ostavku na mesto premijera Severne Makedonije, nakon čega se očekuje da predsednik Sobranja Talat Dzaferi sazove sednicu na kojoj će ostavka biti konstatovana, da bi potom parlament izabrao prelaznu, takozvanu Pržinsku vladu, uoči prevremenih izbora u toj zemlji, koji bi trebalo da se održe 12. aprila.

- Verujem da će veoma brzo ostavka stići u Sobranje kako bi u parlamentu u toku dana mogla da počne i da se završi procedura za izbor prelazne vlade - rekao je Zaev u emisiji "Jutarnji brifing".

Zaev očekuje da se ceo postupak završi bez problema i podseća da je praksa o formiranju prelazne vlade uspostavljena još u 2016. godini na zahtev sada vlađućeg Socijaldemokratskog saveza koji je tada bio u redovima opozicije.

Kako je najavljeno, tehničku ili takozvanu Pržinsku vladu će predvoditi Oliver Spasovski, dosadašnji ministar unutrašnjih poslova, dok će resori unutrašnjih poslova i rada i socijalne politike preuzeti kadrovi iz redova opozicije, kao garanciju za sprovođenje fer, poštenih i demokratskih izbora.

Sobranje Severne Makedonije trebalo bi danas da izabere prelaznu vladu, uoči prevremenih parlamentarnih izbora u toj zemlji koji treba da se održe 12. aprila.

Tehnička ili Pržinska vlada bi trebalo da se izabere do ponoći, a već od sutra da započne njen mandat, čiji je osnovni cilj organizovanje slobodnih, fer i demokratskih izbora.

Postupak započinje podnošenjem ostavke aktuelnog premijera Zorana Zaeva, što je on krajem oktobra prošle godine najavio da će učiniti 3. januara 2020. godine.

Sastanak lidera Zapadnog Balkana na Ohridu

Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

Nakon što šef makedonskog Sobranja Talat Dzaferi bude obavešten o ostavci premijera, on će sazvati sednicu parlamenta na kojoj će biti konstatovana ostavka premijera.

Potom će o tome obavestiti predsednika države Steva Pendarovskog, koji će nakon toga predati mandat za sastavljanje tehničke vlade Oliveru Spasovskom, kandidatu kojeg je predložio vladajući Socijaldemokratski savez, a prihvatio i opozicioni VMRO-DPMNE.

Spasovski treba da predloži sastav nove vlade, koja će upravljati tom zemljom do izbora 12. aprila.

U takozvanoj Pržinskoj vladi opozicija će dobiti pozicije ministra unutrašnjih poslova, ministra rada i socijalne politike, kao i dopunski zamenici ministara u resorima finansija, informatičkog društva i administracije i u poljoprivredi, dok aktuelna vlast dobija pozicije zamenici ministara u resorima unutrašnjih poslova i rada i socijalne politike.

Mandat tehničkih ministara i zamenika ministara traje do objavljivanja konačnih rezultata prevremenih parlamentarnih izbora.

Koncept Pržinske ili tehničke vlade uveden je nakon političke krize u toj zemlji 2015. godine kada je aktuelni premijer Zoran Zaev u svojstvu lidera opozicije počeo da objavljuje prisluškivane razgovore funkcionera prethodne vlasti predvođene VMRO-DPMNE.

Ovaj koncept koji je dogovoren u 2016. godini između tadašnjeg premijera Nikole Grujevskog i Zorana Zaeva kasnije je postao deo zakonske regulative i obaveza pre održavanja parlamentarnih izbora u toj zemlji.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baby

    Je l’ ovo šiptar predsednik Makedonije ili sam ja nesto pogresno skontao,ne razumem se bas u politiku?

  • Ako, ako....

    Sada da izglasaju nekog šiptara da dođe na vlast

  • R

    Srbi nikako da se opametite pustite komšije,neka rade po svome,treba biti samokritičan prema sebi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima