• 7

Počela izborna tišina u Hrvatskoj, sutra odlučuju ko će biti na čelu zemlje do 2025.

Komisija je pozvala kandidate i stranke koje su ih predložile - njih 17, da ne postavljaju nove plakate ili letke dvoje kandidata, da građanima ne telefoniraju, ne šalju im SMS-ove ili imejlove tražeći od njih glas

  • 7

U Hrvatskoj je tačno u ponoć počela izborna tišina uoči nedeljnih izbora na kojima će 3.860.000 birača u drugom krugu odlučiti hoće li i u narednih pet godina na čelu države opet biti Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) ili bivši premijer Zoran Milanović (SDP).

Izborna tišina trajaće do nedelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta.

U subotu i nedelju zabranjena je svaka izborna kampanja, objavljivanje procena rezultata, kao i prethodnih, nezvaničnih rezultata izbora, ali zabrana vredi i za fotografije, izjave i intervjue dvoje predsedničkih kandidata, prenosi Hina.

Državna izborna komisija pozvala je kandidate, njihove predlagače, birače i medije da poštuju izbornu tišinu.

Komisija je pozvala kandidate i stranke koje su ih predložile - njih 17, da ne postavljaju nove plakate ili letke dvoje kandidata, da građanima ne telefoniraju, ne šalju im SMS-ove ili imejlove tražeći od njih glas.

Zatraženo je da se tišina poštuje i na društvenim mrežama.

U ponoć je istekao i rok do kojeg su Grabar-Kitarovićeva i Milanović mogli da prikupljaju donacije, a prema izveštajima, u tome je uspešnija bila HDZ-ova kandidatkinja, koja je do 27. decembra od donatora dobila 2,3 miliona kuna (oko 308.000 evra), a SDP-ov kandidat 813.000 kuna (oko 110.000 evra).

Osim u Hrvatskoj, na izborima će se glasati u još 47 država, a prva će se biračka mesta otvoriti u Australiji, u subotu uveče po srednjoevropskom vremenu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Cika Velja

    Valja im birati izmedju dva zla...koje je zlo manje,a stagod izaberu,bolje im biti nece???

  • Kalimera

    Birati izmedju dva zla je tesko. Mislim,gledano sa nase strane. A ni njima, sa takvim vodjama* ne pise se dobro

  • DARKO 100%

    Izabran ce biti ko u ovom trenutku odgovara stranim saveznickim silama koji m oni pripadaju

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima