Protesti se šire Crnom Gorom: I Danilovgrad ustao protiv Zakona o slobodi veroispovesti

Posle molebana krenula je litija sa više hiljada građana

  • 39
Danilovgrad litija

Printskrin: Youtube/Portal Volim Danilovgrad

U više gradova širom Crne Gore i sinoć su se okupile pristalice Srpske pravoslavne crkve zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Protestovalo se u Podgorici, Pljevljima, Beranama, Bijelom Polju, Žabljaku, Budvi, i prvi put u Danilovgradu.

Hiljade građana Berana u miru i tišini prošetalo je popodne ulicama u litiji do manastira Đurđevi stupovi, gde vernici već sedam dana dolaze na moleban u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Na putu od trga ispred zgrade Opštine do manastira, policija na svim raskrsnicama i prelazima je zaustavljala saobraćaj i omogućila bezbedan prolaz učesnicima mirnih protesta.

Skupovi su, kako prenose Vijesti, iz dana u dan brojniji, a do sada nije zabeležen ni jedan incident.

Međutim, tokom litije u Bijelom Polju jedan mladić pogođen je metalnim predmetom u glavu.

Iz Uprave policije saopšteno je za Vijesti da je privedeno devet osoba, ali da taj događaj nije imao nikakve veze sa litijom. Kako navode, "jedan mladić zadobio je lakše povrede u trenutku dok je pokušavao da razdvoji vlasnika lokala i još jednog mladića, ali nije precizirano na koji nacin je povređen".

Vijesti navode da su nepregledne kolone vernika i večeras u ucestvovale u litiji od crkve vetih apostola Petra i Pavla, do crkve svetog Nikole u Nikoljcu, u Bijelom Polju.

Obraćajuci se vernicima protojerej stavrofor Darko Pejić ocenio je da vaskrsavaju pravoslavlje i srpstvo. On je dodao da vernici traže samo ona prava koja uživaju svi ostali u Crnoj Gori, dok vlasti optužuju crkvu da podiže narod.

Litija prvi put u Danilovgradu

 

Više stotina gradana okupilo se i oko danilovgradskog hrama Svete Tekle, a posle molebana, krenula je litija sa više hiljada građana, koji su, predvođeni sveštenstvom, pevali duhovne pesme.

To je prva litija u Danilovgradu koja se organizuje zbog Zakona o slobodi veroispovesti. Kako objašnjavaju Vijesti, do sada molebani i protesne šetnje organizovani su u Spužu, ali ne i u užem delu grada pod Garčem.

Danilovgradani su raširili transparent na kom piše "Molimo se ostroškome svecu da umudri zabludelu decu!", a osim crkvenih zastava, vijorio se i krstaš barjak.

Najbrojniji skup u Budvi u poslednje dve decenije

 

Građani su se okupili i u Podgorici gde će, kako je najavljeno, nakon odsluženog molebana u sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, zajedno sa sveštenstvom, krenuti u molitvenu šetnju. Nakon toga litija će se vratiti do sabornog hrama gde će vladika Grigorije održati predavanje.

Litija je održana i u Budvi, nakon molebana koji je služen u crkvi Svete Trojice u Starom gradu.

Litiju predvode sveštenici Mitropolije crnogorsko primorske, a u prvom redu je gradonacelnik Marko Bato Carević.

Okupljeni uzvikuju "Milo lopove ne damo ti svetinje".

Na litiji, kako prenosi podgorički portal, učestvuje znatno više ljudi nego pre pet dana, a Budvani ne pamte u protekle dve decenije brojniji skup u gradu. Litija se uputila ka crkvi Sveta Petka.

I više stotina Žabljačana okupilo se sinoć u tamošnjoj crkvi, a nakon molebana krenuli su u litiju ulicama tog grada.

Po blagoslovu Episkopskog saveta, svake večeri u gradovima Crne Gore služi se moleban a nakon službe se organizuju litije, kojima prisustvuju desetine hiljada građana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igi Pop

    5. januar 2020 | 10:25

    I meni se mnogi zakoni ne sviđaju pa ne tražim demonstracijama da se ukinu.

  • Tosic

    5. januar 2020 | 10:48

    Pod plastom zastite svetiinja, a koje niko nije oduzeo od SPC, ovo su pokusaji drzavnoga udara. Vidi se to i po komentarima i po parolama da je sve to upereno protiv vlasti u drzavi CG. Postoji parlament i drzavne institucije cije se odluke i zakoni moraju postovati. I to je svuda tako. Zakon treba da vlada a ne ulica.

  • realno

    5. januar 2020 | 10:24

    Postoje izbori a ne na ulici da rušite vlast. Šta bi bilo da Milo izvede svoje pristalice? Bio bi građanski rat. Zato ove bukače treba micati sa ulica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA