• 25

Ko je Zoran Milanović: Od premijera do predsednika Hrvatske

Inauguracija Zorana Milanovića za predsednika Republike Hrvatske biće održana u februaru

  • 25

Socijaldemokrata Zoran Milanović peti je predsednik Republike Hrvatske biran na višestranačkim demokratskim izborima od 1990. godine.

U mandatu u narednih pet godina biće predsednik Hrvatske, a pre njega u proteklih pola decenije to je bila Kolinda Grabar-Kitarović (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ), koju je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora održanioh u nedelju.

Predsednik Hrvatske od 1990. godine do smrti 1999. godine bio je Franjo Tuđman (HDZ).

Posle Tuđmanove smrti, vršioci dužnosti predsednici do održavanja izbora kratko su bili Vlatko Pavletić (HDZ) i Zlatko Tomčić (Hrvatska seljačka stranka - HSS).

Potom je dva puta uzastopno na izborima za predsednika Hrvatske pobeđivao Stipe Mesić (Hrvatska narodna stranka - HNS) - bio je na čelu države u periodu 2000-10. godina.

Predsednička inauguracija u februaru

Ivo Josipović (Socijaldemokratska partija - SDP) predsednik Hrvatske bio je od 2010. do 2015. godine. Inauguracija Milanovića za predsednika Hrvatske biće održana u februaru.

Zoran Milanović je rođen 30. oktobra 1966. godine u Zagrebu.

Srednju školu završio je u Centru za upravu i pravosuđe, a potom i Pravni fakultet u Zagrebu.

Po završetku fakulteta radio je na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Od 1993. godine bio je radnik Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske.

Godinu kasnije učestvovao je u mirovnoj misiji u Azerbejdžanu kao pripadnik OSCE-a.

Godine 1996. postaje savetnik u hrvatskoj misiji u Evropskoj uniji i NATO-u u Briselu, gde 1998. godine završava postdiplomske studije evropskog i komparativnog prava i postaje magistar.

Deseti premijer Hrvatske

Predsednik SDP-a bio je od 2007. godine, posle smrti Ivice Račana. Prvi čovek hrvatskih socijaldemokrata ostao je do 2016. godine.

Potom otvara konsultantsku firmu EuroAlba Advisory, putem koje je, prema njegovim nekadašnjim rečima, savetovao i albanskog premijera Edija Ramu.

Bio je zastupnik u Saboru Hrvatske.

Na vrhuncu dosadašnje političke karijere obavljao je i funkciju 10. premijera Hrvatske, od 23. decembra 2011. do 22. januara 2016. godine.

Zoran Milanović oženjen je doktorkom Sanjom, s kojom ima dva sina, Antu Jakova i Marka.

(Telegraf.rs/Index/Al Jazeera)

Komentari

  • Neša kaurin

    Još jedno srpsko prezime odakle milanovići u srbiji

  • Bane

    Ovi izbori u Hr su bili izbori ili za Hr po NDH principima koju je i Tuđman ponovo utemeljio, a HDZ sproveo i nastavio da sprovodi(nacionalizam, šovinizam,patološka mržnja prema srbima te lažiranje istorije vezano za srbe i hrvate na balkanu epskih razmera) , ili neka normalnija Hr, covilizovana, građanska, pravedna i jednaka za sve građane Hr. Dovoljno je pogledati mapu Hr po izbornim jedinicama kao i ruralna pasivna područja u odnosu na gradove, kao i područja gde su mekada živeli srbi koji su pobijeni i proterani, a ta područja naseljena hrv iz BiH, sve je jasno. Tesna pobeda ali važna i za Hr i region samo da nastave tako i na parlamentarnim izborima na jesen. Sve čestitke građanskoj Hrvatskoj

  • jsnsjns

    Meni je ispod poniženja da tvrdim da je ovo veliko ništa od čoveka poreklom Srbin... Neka on bude veliki Hrvat i dalje i neka lupa gluposti... Očigledno je i on kao i skoro svi ostali Hrvati opsednut Srbima!!! I tada zaboravi neki put na realnost ko su oni a ko smo mi!!!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima