Sanja Milanović je nova prva dama Hrvatske: Zbog jednog komentara nazvali su je "Marija Antoaneta"

U zvaničnoj biografiji stoji da su se Sanja i Zoran upoznali 1991. godine. Sanja je tada bila studentkinja medicine, a on je bio diplomirani pravnik. Upoznali su se na dočeku Nove godine, a par su postali nakon nedelju dana

  • 2
Sanja i Zoran Milanović

Foto: Tanjug/AP

Novi predsednik Hrvatske biće kandidat SDP-a Zoran Milanović, a prva dama će biti Sanja Musić Milanović koju je hrvatska prilika već imala priliku da upozna dok je njen suprug bio premijer. Ona se, međutim, tada držala po strani, daleko od reflektora.

U zvaničnoj biografiji stoji da su se Sanja i Zoran upoznali 1991. godine. Sanja je tada bila studentkinja medicine, a on je bio diplomirani pravnik. Upoznali su se na dočeku Nove godine, a par su postali nakon nedelju dana. Venčali su se tri godine kasnije, 1994. godine, a u braku su dobili dvojicu sinova, Antu Jakova (21) i Marka (15). Prvi novac su navodno zaradili prodajom usisavača po stanovima.

Sanja i Zoran Milanović

Dok je Milanović bio premijer, Sanja se držala podalje od reflektora; Foto: Tanjug/AP

Razapeli je zbog "tankih šnita"

 

Sanja Musić Milanović rođena je 1969. godine u Zagrebu u dobrostojećoj porodici. Već u trećem razredu gimnazije je maturirala, potom uzela pauzu i otputovala u Australiju, a titulu magistra medicinskih nauka iz područja javnog zdravlja stekla je 1999. godine na Université Libre de Bruxelles, dok je suprug Zoran onde bio na službi u Belgiji. U te tri godine u toj zemlji rodila je i prvog sina Antu Jakova.

Doktorirala je 2010. na zagrebačkom Medicinskom fakultetu disertacijom o demografskim, bihevioralnim i socioekonomskim odrednicama debljine odraslih u Hrvatskoj.

Radi kao epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) gde vodi Odeljenje za promicanje telesnog zdravlja. Od 2011. je i na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Uspešno gradi karijeru, a njen tim u HZJZ-u nagrađen je prošle godine u Briselu za projekt “Poligon za telesnu aktivnost školske dece” koji je prepoznat kao jedan od 16 najboljih modela dobre prakse iz resora zdravstva, edukacije i sporta.

Međutim, Sanja Musić Milanović ipak je ostala upamćena u javnosti po "tankim parčićima" hleba zbog kojih je dobila titulu "hrvatske Marije Antoanete".

- Kada se kaže da je crni hleb koji mi preporučujemo skuplji od belog, inicijalno jeste skuplji, ali crni hleb možete naprosto da sečete na tanje kriške. To je jeftinije i zdravije, a kada je dehidriran, sutradan, još je kvalitetniji za jesti. Trebamo razbiti mit o tome da je pravilna prehrana skuplja, ona je jeftinija jer treba da pojedete manje hrane - rekla je 2014. godine Musić Milanović.

Sanja i Zoran Milanović

Velika je podrška suprugu; Foto: Tanjug/AP

Kakav se hleb jede kod nje u kući nije poznato, ali jeste da se kod Milanovića ne piju – sokovi.

Dok je Milanović bio premijer, portal Indeks otkrio je da je Ministarstvo zdravlja neuobičajeno velikim iznosom novca finansiralo stručni časopis Collegium Antropologicum, i to baš u godini u kojoj je Sanja Musić Milanović u njemu objavila čak osam naučnih radova. Bilo je kontroverzo i oko takmičenja za nabavku didaktičke opreme za hrvatske škole, na koji se prijavila samo jedna kompanija navodno povezana s porodicom Zorana Milanovića.

Velika podrška suprugu

 

Za svoju suprugu Milanović je u premijerskom mandatu u jednom od intervjua rekao: "Sanja i ja veoma smo slične osobe. Oboje smo tvrdoglavi i odani, iako je ona u nastupu blaga, a ja arogantan. No, osobe smo od reči i na nas se može osloniti, a kad nešto odlučimo, onda to sprovedemo do kraja. Srećom, Sanja ima razumevanja za moj posao i jasno joj je da ponekad radim do dugo u noć".

Ona je pak rekla da njen suprug sluša i njene političke savete.

- Ko mu iskrenije može reći nešto od mene? O svemu imam mišljenje i bez ustručavanja ću ga izreći. Uvek sve “ogolim” do kraja. Zoran se nikad ne uvredi jer se dovoljno poznajemo - rekla je Musić Milanović.

Video: Slavlje u štabu Zorana Milanovića, Hrvatska ima novog predsednika

(Telegraf.rs/RTL)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    6. januar 2020 | 13:02

    Mi ovako medijski nismo posvetili paznje ni jednom od nasih predsednika, za nas nista novo to nije tamo gde stao sad ce nastaviti gde ce i nas potkaciti kad treba tako nista spektaktualno

  • Damac

    6. januar 2020 | 18:06

    Kako se zvala dosadasnja prva dama?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA