• 6

Gusle i pucanje iz topa pod Lovćenom na Božić: Vernici se okupili oko manastira Svete Trojice

Vernici pevaju uz gusle

  • 6

Na Božić na Lovćenu odjekuje topovska paljba i zvuk gusala, loži se badnjak, a brojni vernici Srpske pravoslavne crkve okupili su se oko manastira Svete TrojiceNa južnim padinama Lovćena, u ataru sela Pobori, kod Budve nalazi se manastir Svete Trojice, koji je prošle godine proslavio 680-godišnjicu postojanja.

U pitanju je manastir bogate istorije. U vreme mitropolita Petra I Petrovića Njegoša (1784 – 1830) – Svetog Petra Cetinjskog, manastir je bio jedan od glavnih duhovnih i narodnih centara. Sveti Petar je u njemu boravio od 1790-1809. U Stanjevićima je kao duhovni i narodni vođa, napisao veliki broj poslanica sveštenstvu i narodu Crne Gore, brda i primorja, od kojih je 29 sačuvano do danas.

Pod svodovima ovog manastira Sveti Petar je sa narodnim predstavnicima sročio i uobličio prvi deo "Stege", zakonika od 16 članova i objavio ga narodu na praznik Preobraženje gospodnje, 19/6. avgusta 1798. To je bila objava prvog Zakonika u Crnoj Gori posle srednjovekovnog perioda.

I Mitropolit Petar II Petrović Njegoš (1830 – 1851) je u početku svoje službe često boravio u Stanjevićima. Tu je napisao i svoj znameniti spev "Luča Mikrokozma" i imao susrete sa uglednim ljudima, među kojima je bio i Vuk Karadžić (1835).

(Telegraf.rs)

Komentari

  • nikolas

    SVETINJE MILO NECE DOBITI I PO CENU RATA!!!

  • Mladen

    Brdjani običaje iz 16-tog veka promovišu u 21-om. Šta reći a ne zaplakati...

  • Bjelopavlic

    MIR BOZJI HRISTOS SE RODI braco Crnogorci pravi a ne Milovi

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima