• 7

Omiljeni Tuđmanov novinar bi mogao da postane novi ambasador Hrvatske u Srbiji

Za novog ambasadora Hrvatske u Srbiji predložen je Hido Biščević, nekadašnji novinar i diplomata

  • 7

Hidajet Hido Biščević, čovek koji nosi titulu "omiljenog novinara Franja Tuđmana",  mogao bi da postane novi ambasador Hrvatske u Srbiji. Biščevića, bivšeg novinara i diplomatu, predložio je premijer Andrej Plenković, a odlazeća predsednica Kolinda Grabar-Kitarović se složila sa tim predlogom, piše Večernji list, a prenose hrvatski mediji.

Međutim, procedura imenovanja još nije gotova. Da bi bila završena, kandidat mora da dobiti dozvolu (agreman) države primaoca, i mora proći saslušanje na saborskom Odboru za spoljnu politiku, a tek onda predsednik potpisuje imenovanje.

Za sada nije poznato hoće li procedura biti završena do 18. februara, dokad Kolindi traje mandat, ili će potpis ili možda odbijanje ostati novoizabranom predsedniku Zoranu Milanoviću.

Kako piše Večernji list, na koji se pozivaju i ostali hrvatski mediji, imenovanja veleposlanika na kraju mandata premijera ili predsednika uvek su moralno upitna, pogotovo ako neko od sukreatora spoljne politike na taj način želi da osigura svoj kadar. Ovog puta izbegnuta je situacija velikih rotacija, koje su tako posvađale i ministra spoljnih poslova Gordana Jandrokovića i nekadašnjeg predsednika Ivu Josipovića jer “visi” samo jedno ime – Hide Biščevića.

Kako je dosadašnji ambasador u Srbiji Gordan Bakota opozvan i odmah poslat u Nemačku, u Srbiji je ostalo upražnjeno ambasadorsko mesto.

Večernji list piše da Kolinda Grabar-Kitarović neće odluku “lomiti” preko kolena niti će je požurivati, ali ako do 18. februara Biščević prođe celu proceduru, onu u Saboru i ako stigne agreman iz Beograda, ona će tu odluku potpisati i uručiti akreditiv.

Biščević je pre karijere u diplomatiji radio kao novinar, a od 1990. do 1992. bio je glavni urednik "Vjesnika". Tada odlazi u Ministarstvo spoljnih poslova gde postaje načelnik Odeljenja za azijske i arapske zemlje. Bio je ambasador u Turskoj, pomoćnik ministra spoljnih poslova, i imao je mandat veleposlanika u Ruskoj Federaciji, a 2003. imenovan je za državnog sekretara.

Biščević je 2014. postao veleposlanik EU – tadašnja visoka predstavnica Unije za spoljne poslove i sigurnosnu politiku Ketrin Ešton imenovala ga je za ambasadora u Tadžikistanu. Nakon završetka tog mandata, Biščević se vratio u Hrvatsku.

Franjo Tuđman

Franjo Tuđman; Foto: Profimedia/AFP

"Tuđman me pitao kome da ostavi Hrvatsku"

Uprkos bogatoj biografiji u diplomatiji, Biščevića, pogotovo na našim prostorima, mnogo više pamte kao Tuđmanovog čoveka od poverenja, kojem je nekadašnji predsednik otkrivao mnoge tajne. Svojevremeno je Biščević tvrdio da je Tuđman baš njega uoči smrti upitao kome da ostavi Hrvatsku.

- Leto 1999, tri meseca pre smrti, predsednik Tuđman mi je rekao da dođem kod njega na Vangu. U to vreme nisam ni znao da mu se zdravstveno stanje pogoršalo. Ručali smo u užem krugu i nakon toga smo ostali sami. Odjednom me je upitao: ‘Hido, kome da ostavim Hrvatsku?’ - rekao je svojevremeno u intervjuu za Globus Hido Biščević.

On je rekao da ga je Tuđman veoma iznenadio pitanjem.

- Nisam ništa odgovorio, a on je počeo da analizira političare koji su bili oko njega. Ne pitajte me za imena. Mogu samo reći da su njegove analize bile izvanredno tačne i precizne. Bio je, u svakom slučaju, svestan u kakvom je stanju Hrvatska - otkrio je Biščević koji ne samo da je bio jedan od najbližih Franje Tuđmana, već i premijera Ive Sanadera.

Biščević je rekao da oseća privilegiju što je bio u užem krugu ljudi oko Tuđmana.

- Tuđman je imao sposobnost da prepoznaje širi istorijski i geopolitički krug unutar kojeg su se događala zbivanja relevantna za Hrvatsku. Teško da nisam kasnije, osim možda u primeru Sanadera, video takvu visoku sposobnost - rekao je Biščević.

U istom intervjuu Biščević je tvrdio i kako je Tuđmana zatekao da plače u kabinetu uoči "Bljeska", na šta su reagovali neki političari iz Srbije poručujući da Biščević ne govori istinu.

Hrvatski diplomata ostao je i jedan od retkih koji za hrvatskog premijera Sanadera ima da kaže koju lepu reč.

- Ne mogu se pridružim brojnima koji su preko noći okrenuli kapute iako im je po džepovima još ostalo štošta. Ostaću pri oceni da je Sanader odigrao veliku ulogu u hrvatskoj politici, možda jednako veliku koliko je velika bila i greška u odluci o odlasku - rekao je Biščević u intrevjuu.

(Telegraf.rs/Večernji list)

Komentari

  • WILSON

    Što dalje njofru od Srbije...

  • 1234

    Danas je u modi proterivanje diplomata i ambasadora.

  • Grunf

    Srbija da pošalje Tarzana Jovanoviča u Zagreb.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima