≫ 

Darko upecao urađaj NASA: "Ameri ga traže natrag, ne dam im dok ne plate štetu"

Darko je iz mora izvukao kutiju bez oznaka tešku oko 100 kilograma, ubrzo je dobio poziv da pred uređaj

  • 5
paklara, mljet Printscreen: Facebook/Podvodni.hr

Posada ribarskog broda Marian II sa 140 metara dubine izvukla je uređaj koji im je pokidao mreže. Uređaj su 'ulovili' između ostrva Mljet i Svetog Andrije u dubrovačkim Elafitima, a sumnja se da pripada NASA.

Iako su pitanja u vezi sa ovim uređajem poslata i na adresu Ministarstva obrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave, i ambasade SAD, još nije stigao zvaničan odgovor. S druge strane, nezvanične informacije "cure na sve strane".

Ribar Darko Kunac Bigava za Morski.hr je potvrdio da su ga jutros radio vezom kontaktirali preko VHF kanala 16 s američkog vojnog broda i da su uređaj tražili natrag. To bi bila i prva potvrda porekla pronađene, čini se ipak, vojne "igračke".

- Zvali su me preko VHF-a. S njima je Hrvatska obaska straža. Traže da im ga vratim, a ja ne dam dokle se šteta ne isplati - rekao je ribar Kunac koji je juče ispričao da mu je uređaj na mrežama napravio štetu od oko 20 hiljada kuna.

- Još lažu da je bio radio oglas. Proverio sam preko obalske radio stanice Dubrovnik i nema nikakvog oglasa! Eto hrvatski službenik obalske straže laže hrvatskog ribara. Zanimljivo… - ispričao je ribar iz Podgore kojeg je zvao i lučki kapetan na kojeg, kažu, vrše pritisak da Kunca zamoli da vrati uređaj. 

- Opet su me zvali na radio stanicu, pa na kraju i na mobilni. Pričao sam s našim ljudima, mislim da je jedan od njih poručnik korvete. Ponovio sam im da ne dajem ništa bez naknade štete! Rekli su da će se javiti. Onda je zvao lučki kapetan iz Dubrovnika i da su njega zvali i rekli mu da ja to vratim i da će mi štetu nadoknaditi. Nisam hteo da pristanem na obećanja, nego ja njima ovo, a oni meni neka plate odmah jer šteta nije mala. Rekli su da zapovednik ima novac. Maltretiraju me psihički. Osim mog imena i prezimena čuo sam da spominju i nadimak „Bigava“. Na kraju su mi rekli da zapovednik ima dolare na brodu, pa sam im odgovorio da moram da izračunam koliko je to dolara. Ono šta me najviše ražalostilo jeste to što mi se na telefon javlja hrvatski službenik obalske straže s palube stranog broda i kaže na kraju: „Ajde javite mi da ne trošim impulse" - tvrdi kaže Kunac.

Morski.hr piše da su u međuvremenu dobili i dokument koji potvrđuje da je uređaj u Hrvatsku stigao u novembru i to s adrese Stennis Space Centar, odnosno američkog svemirskog centra NASA-e.

Kutija bez oznaka

Kako prenose hrvatski mediji, Darko je iz mora izvukao kutiju bez oznaka, narandžaste boje, široku oko 130 centimetra i tešku oko 100 kilograma.

- Čini mi se da je neki uređaj za merenje s tegom da potone i ima onu električnu kuku da se opusti, pa da se mogu uzeti podaci i da se mogu promeniti baterije – rekao je Darko.

Video: Upecao je ribu a zmiju je dobio na poklon

(Telegraf.rs/Morski.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA