• 0

Razbijen veliki lanac trgovine ljudima na Balkanu: Uhapšeno osam osoba, pronađeno više od 90 žrtava

Policija je identifikovala 12 žrtava krivičnog dela a "u obradi je" njih 85

  • 0

Službenici crnogorske Uprave policije u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, realizovali su međunarodnu akciju kojom je otkriven i prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu u poslednje vreme, saopštila je Uprave policije Crne Gore.

Za sada je, kako navode, uhapšeno osam osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima i identifikovano 12 žrtava, preneo je RTCG.

Iz crnogorske policije ističu da je borba protiv trgovine ljudima u vrhu prioriteta njihovog rada.

- Ovo je bila međunarodna akcija realizovana u saradnji sa Interpolom gde su NCB Interpolu Podgorica putem Generalnog sekretarijata Interpola dostavljena značajna saznanja o ovom krivičnom delu, te da je u ostvarenoj saradnji sa Evropolom izvršena identifikacija ovog specifičnog modus operandi za koji je utvrđeno da se u ranijem periodu pojavljivao u zemljama Zapadne Evrope - navodi se u saopštenju.

U sredu su izvršeni pretresi na tri lokacije i u tim objektima zatečena su 93 lica sa Tajvana.

- Njima je bilo ograničeno kretanje, oduzeti pasoši i oni su, kako se sumnja, držani pod prisilom u objektima u kojima je vladala stroga hijerarhija od strane osumnjičenih lica, a koja su raspolagala sa velikim sumama novac. Preduzimajući dalje radnje službenici policije su izuzeli više elektronskih uređaja koji će biti predmet daljeg veštačenja u cilju otkrivanja krivičnih dela - saopštava policija Crne Gore.

Za sada je, kako navode, uhapšeno osam osoba zbog sumnje da su počinili krivično delo trgovina ljudima i krivično delo stvaranje kriminalne organizacije.

Policija je identifikovala 12 žrtava tog krivičnog dela a, kako su kazali, "u obradi je" njih 85.

Iz policije navode da i dalje istražuju kako bi identifikovali još eventualnih izvršilaca i žrtava trgovine ljudima ili drugih krivičnih dela.

- Tokom sprovođenja navedene istrage ostvarivana je i kontinuirana policijska i tužilačka saradnja sa policijom zemlje iz koje potiču izvršioci i žrtve izvršenih krivičnih dela u okviru čega su organizovani i zajednički operativni sastanci na kojima su razmenjena ključna saznanja u vezi izvršilaca, žrtava ali i samog modus operandia što je svakako doprinelo uspešnoj realizaciji istrage - navodi se u saopštenju.

Pomoćnik direktora za Sektor kriminalističke policije Enis Baković se danas sastao sa kolegama iz Tajvana.

Zaključeno je da se samo kvalitetnom međunarodnom saradnjom može stati na put transnacionalnom kriminalu, a da je ova aktivnost dobar pokazatelj kvalitetne međunarodne saradnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima