≫ 

Zakon o slobodi veroispovesti počeo da važi, ali još se ne zna kada će početi njegova primena

Prema pisanju podgoričkih Vijesti, poslednji dostupni podaci Uprave za nekretnine pokazuju da SPC ima 11.184.984 kvadrata zemljišta i 523 objekta, s tim da su u međuvremenu upisane još neke pomesne crkve

  • 0

Sporni Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori počeo je da važi od 8. januara, ali se još ne zna kada će početi njegova praktična primena, odnosno kada će i kako nadležni državni organi zatražiti proveru vlasništva imovine Mitropolije crnogorsko primorske SPC, što je i najsporniji deo tog akta.

Prema pisanju podgoričkih Vijesti, poslednji dostupni podaci Uprave za nekretnine pokazuju da SPC ima 11.184.984 kvadrata zemljišta i 523 objekta, s tim da su u međuvremenu upisane još neke pomesne crkve

List piše da u Mitropoliji nisu zainteresovani za način primene zakona i podsećaju da ih jedino zanima njegovo povlačenje.

Podatak o imovini je, pišu Vijesti pozivajući se na informacije iz katastra promenjen je u delu koji se tiče upisivanja novih objekata na pomesne crkve, a ne na Mitropoliju.

Niko od nadležnih, navodi se, juče nije želeo da odgovara na pitanja Vijesti kako će izgledati primena novog propisa, koji predviđa i donošenje nekih podzakonskih akata sa rokom od šest meseci.

Prema tumačenju podgoričkog advokata Velibora Markovića to “ne znači da se zakon ne može primenjivati u celosti, već samo da nije moguće sprovesti u praksu neke pojedine njegove odredbe”.

Zakon o slobodi veroispovijesti propisuje da bi prva na potezu trebalo da bude Uprava za imovinu, koja raspolaže i gazduje državnim nekretninama. Ona treba da se obrati državnom katastru - odnosno organu koji upisuje i ima evidenciju o nekretninama.

Juče, drugog dana važenja zakona ništa od svega toga nije bilo, rekli su sagovornici Vijesti.

Litija u Beogradu, SPC hram Svetog Save Litije podrške Srbima u Beogradu; Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

Uprava za nekretnine već poseduje spisak crkvene imovine, čiji je deo objavila 2008. godine, u jeku sporenja o pojedinim objektima koje je tada država pokušavala da prepiše na sebe, ali je tokom žalbenog i sudskog postupka to poništeno.

Tada je na njenom čelu bio Mićo Orlandić, nekadašnji funkcioner SDP-a.

On je sada u Socijaldemokratama, koje su kao i SDP podržale usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti.

Orlandić je tada objavio da je ukupna površina nepokretnosti upisana na Mitropoliju, Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu, manastir Ostrog, Eparhiju budimljansko-nikšićku....oko 11.246.673 kvadratna metra, od čega 11.184.984 kvadrata zemljišta i 523 objekta.

Na sajtu Uprave za nekretnine i danas je spisak objavljen 2008. godine, sa 109 lista nepokretnosti, uz navođenje da je to samo deo imovine.

Tako je, piše podgorički dnevnik, pravoslavni manastir Ostrog nosilac prava imovine na tu najpoznatiju crnogorsku svetinju, na mitroplita crnogorsko-primorskog upisana je imovina iz više listova nepokretnosti u Podgorici, Bijelom Polju, Vranjini, Rogamima, Bioču, Grbavcima, Cijevni, Gostilju...

Na Eparhiju mileševsku upisani su crkva Svete Petke, manastir Svetog Nikolaja, hram Svetog Prokopija i Svetog Vasilija Ostroškog...

Na Eparhiju budimljansko-nikšićku upisan je manastir Ðurđevi stupovi, a deo nekretnina vodi se i na Beogradsku patrijaršiju - pomoćne zgrade od oko 54 kvadrata i dvorište od 414 kvadrata u Baru.

Mitropolija crnogorsko primorska najavila je inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona, ali ona još nije podneta. Iz Mitropolije juče su odbacili povezanost sa inicijativom koju su po istom osnovu Ustavnom sudu Crne Gore uputila dvojica beogradskih advokata.

Video: Beograd blokiran zbog litije podrške Srbima u Crnoj Gori

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA