• 11

Srbi se slikali na Badnji dan u Bosanskom Perovcu, pa dobili kazne od 500 maraka "zbog kokarde"

Navode da nije reč o kokardi, nego o "grbu Nemanjića, koji je od 12. veka srž svakog obeležja srpskog naroda, nezavisno od toga gde Srbi žive"

  • 11

MUP Unsko-sanskog kantona kažnjavanjem dvojice Srba koji su "na javnom mestu nosili šubare sa kokardama" krši ljudska prava i maltretira stanovnike srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu, saopštio je danas Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

U saopštenju se navodi da je 6. januara, na Badnji dan, MUP kaznio dva lica srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu sa 500 konvertibilnih maraka (250 evra) za remećenje javnog reda i mira, jer su "na javnom mestu stavljajući na glavu šubaru sa kokardom vređali verska i nacionalna osećanja građana".

Odbor ističe da je, prema popisu iz 2013. godine, Bosanski Petrovac bio većinski srpska opština i navodi da MUP USK "treba da konsultuju heraldičare koji bi im objasnili da nije reč o kokardi, nego o grbu Nemanjića, koji je od 12. veka srž svakog obeležja srpskog naroda, nezavisno od toga gde Srbi žive".

- Što se tiče šubare, šubara je odevni predmet za glavu koji se izrađuje od vune, koji se koristi i u BiH i Hrvatskoj i Srbiji, i svuda gde vremenski uslovi nalažu da se čovek ne prehladi, pa je naše šaljivo pitanje da li bi MUP kaznio nekog turistu iz Rusije ili Nemačke ako bi se na području USK pojavio sa šubarom - stoji u saopštenju, prenosi RTRS.

Odbor ocenjuje da, nakon što je MUP USK više puta pokušao da migrante iz Bihaća premesti u srpsko selo Medeno Polje, i nakon što je 2019. godine tri puta zabranjeno obeležavanje genocida nad Srbima u Bihaću, ovaj potez pokazuje da postoji utvrđena politika "kojom žele da Srba nema u USK".

Kazna za nosenje kokarde

Foto: Facebook/Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH

Iz Odbora navode da se postavlja logično pitanje "da li MUP Republike Srpske treba da postupa i sačinjava prekršajne naloge za Bošnjake koji na teritoriji Republike Srpske na kapama i beretkama nose grb `Armije Republike BiH`".

U saopštenju se naglašava da su grb "Armije Republike BiH" na svojim kapama i uniformama nosili i oni koji su napravili stravične zločine u srpskim selima oko Bratunca i Srebrenice.

(Telegraf.rs/ RTRS)

Komentari

  • ŠUMADINAC 333

    JADNI LI STE SA MINUSIMA istina boli jbg

  • ma

    Demokratija na naj vecem nivou. Hahahhahahahahhaha koji jad od takozvane drzave bosne i her.

  • Ena

    A koliko su kaznili ove ISIS ovce sto su se vratili u domovinu a ratovali po islamskim zemljama.I Vehabije lazniti zato sto nose brade i fesice na glavama i oni remete red i mir!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima