• 6

Sarajevo i večeras najzagađeniji grad na svetu, proglašena uzbuna: Indeks kvaliteta vazduha čak 597!

Lekari svim stanovnicima preporučuju da ne izlaze napolje

  • 6

Sarajevo je i večeras najzagađeniji grad na svetu. Indeks kvaliteta vazduha od 19 sati iznosi čak 597 i nosi oznaku opasnog. Dramatično zagađenje razlog je zbog kojeg je vlada kantona Sarajevo tokom dana proglasila epizodu "uzbuna" zabranivši u gradskoj A zoni kretanje automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju.

S obzirom na to da se indeks kvaliteta vazduha iznad 50 smatra nezdravim, ovakvo stanje u Sarajevu je alarmantno, a lekari svim stanovnicima preporučuju da ne izlaze napolje. Takođe, savetuje se neprovetravanje zatvorenih prostora, nekonzumiranje cigareta, neprženje hrane i neusisavanje.

Građanima se savetuje da obavezno koriste zaštitne maske, ali ne obične već one sa oznakom EN 149 (FFP2 ili EN 149 FFP3).

Kako je danas saopšteno iz MUP-a Kantona Sarajevo, pojačane su inspekcijske kontrole na ulicama.

Sarajevo zagađenje vazduha

Printskrin: airvisual.com

Mere koje se preduzimaju u okviru epizode "uzbuna" su:

- U zoni A: zabrana kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u skladu sa članom 95. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo. Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog saobraćaja, javnih komunalnih preduzeća, vozila pravnih osoba koje za potrebe komunalnih preduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila osoba sa invaliditetom, taksi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca). Napomena: izuzeće za taksi vozila vredi godinu dana od dana donošenja plana - saopšteno je iz MUP-a.

Takođe, zabranjeno je korištenje čvrstih goriva i teških ulja svim pravnim i fizičkim osobama koje ih koriste u tehnološkom procesu.

Sarajevo, Bosna, Panorama centar grada, magla, zagađenje

Foto: Tanjug/FENA/Alma Pašić Delić

Iz Vlade je rečeno da je odluka o proglašenju epizode "uzbune" donesena kada su merenja pokazala da zagađujuće materije u vazduhu prekoračuju prag uzbune. Stanovništvo su upozorili da svojim ponašanjem i aktivnostima ne doprinose dodatnom zagađenju vazduha, a Zavod za javno zdravstvo je izdao preporuke za samozaštitu.

Podaci o zagađenju vazduha od 19 sati govore da je najzagađeniji vazduh na Skenderiji, gde je indeks kvaliteta vazduha užasnih 597, a čestice PM2,5 su 648 µg/m³. Kod Ambasade SAD-a je 498, a na Bjelavama 406, a na Otoci 209.

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Komentari

  • Boki

    Zabranjena zona za Euro 3 vozila neće popraviti vazduh, neće ga popraviti ni totalna zabrana upotrebe vozila jer to masovno zagađenje ne dolazi od vozila. Ko ima malo mozga shvatiće šta zimi najviše zagađuje vazduh i šta ga najviše zagađuje uopšte.

  • Djole

    Beograd je zagadjen ali u Srbijj ovih dana najzagadjeniji grad je Valjevo. Indeks zagadjenost skoro svaki dan je preko 300 što je katastrofa a vlast u gradu to uopšte ne zanima.

  • Boka

    Zato je Beograd cist...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima