• 2

Lažne diplome iz Srbije i u Hrvatskoj: Među "diplomcima" i nagrađivani profesor

Otkriveno je čak 18 lažnih diploma, među kojima su dve diplome fakulteta iz Srbije

  • 2

Proverom koju je pokrenulo Ministarstvo obrazovanja Hrvatske u periodu od januara do decembra prošle godine, otkriveno je 17 falsifikovanih svedočanstava i 18 diploma, među kojima su dve diplome fakulteta iz Srbije, a po jedna iz Slovenije i Austrije, izjavila je hrvatska ministarka prosvete Blaženka Divjak.

Ona je, govoreći o rezultatima te provere, podsetila da je Ministarstvo 11. januara 2019. godine poslalo uputstvo svim školama, uključujući i školske domove - ukupno 1.419 ustanova, tražeći proveru verodostojnosti isprava o stepenu obrazovanja i uspostavljanje procedure provere pri novom zapošljavanju.

- Moram priznati da sam očekivala da nema ni jedne lažne isprave, ali krenuli smo u provere kako bismo osigurali transparentnost - rekla je Divjak, naglašavajući da su proverene i diplome svih zaposlenih u Ministarstvu obrazovanja, a da među njima nije bila ni jedna lažna.

Krivotvorene diplome bile su većinom iz Hrvatske, dve su navodno izdali fakulteti iz Srbije, za jednu se tvrdilo da je iz Slovenije, a za jednu krivotvorenu diplomu da je izdata u Austriji. 

Prema rečima hrvatske ministarke, najviše ju je šokiralo što su lažne diplome imale osobe u koje niko nije mogao posumnjati jer su neki u sistemu obrazovanja radili i 20 godina, pri čemu je jedan navodni magistar čak nosilac nagrade "Ponos Hrvatske". Reč je o 'magistru' latinskog jezika i istorije koji je 17 godina predavao u dve bjelovarske srednje škole. 

Divjak je naglasila da su sa zaposlenima koji imaju lažne isprave o stručnoj osposobljenosti odmah raskinuti ugovori o radu, a prijavljeni su državnom tužilaštvu (DORH) i protiv njih su pokrenuti istražni postupci. Ministarka je saopštila da je upitnik za proveru ispunilo 86 odsto od 1.419 ustanova kojima je upućen.

Upitnik su mogli da ispunjavaju samo direktori ili sekretari ustanova, a na proveru je poslato 57.905 isprava. Za njih 48.088 potvrđena je verodostojnost, a potvrda se čeka za dokumente još 10.958 zaposlenih.

(Telegraf.rs/Fonet)

Komentari

  • W

    Koliko smo nepismeni, korumpirana, nemoralno, još fali da PATRIJAH pozove na krstaški rat da osvojimo Jerusalim jednom za vijeki vijekova! Onaj ko je završio fakultet i zna znanje ode put Evrope jer ovde nema nikakvu šansu zćako nije član partije! Ako si normalan idi i živi i radi i budi plaćen!

  • Tiši

    Ja nemam pojma ni gde su mi svedocanstva ni gde mi je indeks. Imam diplomu ali koliko vidim to vise nije dovoljan dokaz da si zavrsio faks. Niti sam se druzio sa nekim na faksu. Neko da krene da se bavi mnome ko zna mozda bi me vratili opet u osnovnu 😆

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima