• 3

U Splitu je i pre vladao "zakon braće": Jedan branio sestru od silovanja, drugi štitio brata

U Splitu su već bila dva slučaja višestrukih ubistava iz osvete, u kojima je jedan počinilac bio uračunljiv, a u drugi duševno bolestan

  • 3

Trostruko ubistvo u Splitu zbog kojeg je uhapšen Filip Zavadlav (25) nije jedini zločin koji je potresao region. Naime, u Splitu su se i ranijih godina dogodila višestruka ubistva iz osvete, koja su šokirala grad.

U Splitu su već bila dva slučaja višestrukih ubistava iz osvete, u kojima je jedan počinilac bio uračunljiv, a u drugom duševno bolestan.

Filip Zavadlav

Foto: Facebook/Filip Zavadlav

Na parkiralištu u Vinkovačkoj ulici u Splitu u februaru 2007. godine ubijeni su Lovel Matković (21) i Marino Vukšić (21) dok je ranjen Ivan Ljubić. Za njihovo smaknuće na 22 godine zatvora na Županijskom sudu u Splitu osuđen je tada 22-godišnji Mate Vukušić.

U navedenom slučaju dokazano je kako je postojalo maltretiranje od strane sada pokojnih prema Vukušiću. Dokazano je kako su nekoliko dana pre ubistava Matković i Vukšić na Pujankama pretili i udarili Vukušića te da mu je "pasat" bio upucan. U automobilu u kojem su ubijeni Matković i Vukšić nađena su dva pištolja koje su poneli na dogovoreni susret s Vukušićem.

Pucnjava, ubistvo, pištolj

Foto: Shutterstock

Veštak psihijatar takođe je posvedočio kako je Vukušić bio u afektu zbog dugotrajnog maltretiranja. U svojoj odbrani Mate Vukušić je kazao kako je bio prisiljen da počini zločin jer su ga Matković i Vukšić reketirali i pretili su kako će nauditi njegovoj porodici i silovati mu sestru.

Vrhovni sud je presudu potvrdio ocenivši kako je prvostepeno veće pravilno zaključilo da se ne radi o ubistvu iz bezobzirne osvete što je kvalifikovani oblik tog krivičnog dela, za šta je zaprećen dugotrajni zatvor do 40 godina.

U međuvremenu se zakon pooštrio te se sada može dobiti 50 godina. U obrazloženju presude je navedeno kako se nije radilo o zločinu iz bezobzirne osvete jer to podrazumeva ili krvnu osvetu ili da su žrtve nevine osobe. Za svako ubistvo dobio je po deset i po godina zatvora, za pokušaj ubistva još pet godina, a za posedovanje manje količine amfetamina dva meseca te mu je izrečena jedinstvena kazna od 22 godine zatvora.

Drugi slučaj koji je potresao Split brutalnošću smaknuća je takođe bio mitivisan bratskom ljubavlju. Tada 27-godišnji Vladimir Čulina Čuki je u automobilu na Poljičkoj cesti ubio Roberta Širinića, zvanog Šime Japanac i Dalibora Sablića, zvanog Sablja. Razlog je bila zavisnost od heroina sa kojom je robovao njegov brat, a za šta je Čulina smatrao odgovornima pripadnike splitske kriminalne scene.

Devet meseci ranije je metkom u potkolenicu u splitskom kafiću ranio Maria Zulima, zvanog Canca kog to nije podstaklo na napuštanje sveta dilovanja već je karijeru u istom poslu nastavio i godinama nakon toga. Detaljan pregled u Vrapču pokazao je kako Čulina boluje od šizofrenije i PTSP-a te je sklonjen na lečenje sledećih 10 godina.

Nakon izlaska s lečenja je 2012. godine, udarajući ga sekirom po glavi ubio je 62-godišnjeg oca koji je posle ponoći, dremao na kauču u dnevnom boravku porodične kuće u Pridragi. Desetak puta izudarao je sekirom oca i nazvao je službu 112 nakon čega je mirno sačekao policiju i nije se opirao hapšenju.

Inače, nedavno uhapšeni osumnjičeni za trostruko ubistvo u Splitu Filip Zavadlav, imaće priliku da iznese svoju obranu na državnom tužilaštvu, ako tako odluči, a ostaje da se vidi da li će pričati o osveti za maltretiranje ili će odabrati drugi način odbrane jer mu prvi znači postupak za teška ubistva, za šta može dobiti do 50 godina zatvora.

Tokom postupka će se napraviti i kombinovano psihijatrijsko-psihološko veštačenje pa postoji mogućnost da njegov nalaz promeni smer postupka.

(Telegraf.rs/Slobodnadalmacija.hr)

Komentari

  • Đeka

    Niko nema pravo da ubije čoveka. Ako bi ga oslobodili mnogi bi pošli njegovim putem i ubijali druge ljude.

  • DARKO 100%

    Gde vlada nakaradan zakon i sistem u kome su nakaradni ljudi pretvara se drustvo neandertalce

  • sveto

    Normalno/kad nema adekvatnih kazni treba uzeti stvar u svoje ruke/. Kraj citata !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima