• 1

Ovako zagađeno Sarajevo izgleda sa planine Trebević: Grad se guši u smogu

Prema podacima mernih stanica prosečni indeks zagađenja u Sarajevu trenutno je 178, u crvenoj je zoni i vodi se kao nezdrav, ali je to ipak mnogo dalje od rekorda koji taj grad drži

  • 1

Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo i jutros je osvanuo kao jedan od najzagađenijih gradova na svetu. Trenutno se nalazi šestom mestu, a jutro je i ovog puta bilo sivo i u magli.

Prema podacima mernih stanica prosečni indeks zagađenja u Sarajevu trenutno je 178, u crvenoj je zoni i vodi se kao nezdrav, ali je to ipak mnogo dalje od rekorda koji taj grad drži.

Na društvenim mrežama brojne su fotografije i video-snimci na kojima je zabeleženo o kakvom se zagađenju radu, a fotoreporter portala Klix.ba je pre nekoliko dana doneo zanimljiv snimak iz sarajevske žičare odakle se može videti kako vazduh postemenim usponom prema planini Trebević postaje sve čistiji.

Što se žičara više uspinje, kako se vidi na snimku, za sobom u podnožju ostavlja gust i prljav pokrivač koji se nadvio nad Sarajevom.

Trenutno najzagađeniji grad je Kolkata u Indiji, ispod su Daka (Bangladeš) i Delhi (Indija). U samom vrhu je danima i glavni grad Srbije, Beograd.

Video: Biznis u vreme zagađenja: Daćete mi dva kiseonika, a za malog - sok od breskve!

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Komentari

  • Biolog

    Bilo koji grad u svetu koji se nalazi u kotlini, da zadesi nizak vazdušni pritisak i mirno vreme bez vetra nekoliko dana, koncentracija zagađenog vazduha bi se povećala. Jer koliko da je grad ekološki uredan, neko zagađenje vazduha mora da postoji zbog velike koncentracije stanovništva. Kod nas je to pre svega zbog grejanja.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima