Pre trostrukog ubistva Filip posetio monahinju: Pričao joj je o mislima koje mu dolaze noću

Časnu sestru posetio osam dana pre zločina, ona se nadala da će se mladić izvući

  • 0
Filip Zavadlav Foto: Facebook/Filip Zavadlav

Filip Zavadlav heroj. Smrt dilerima, smrt kamatarima – stoji na lecima koji su počeli da kruže Splitom, a na kojima je srcima okružena fotografija 25-godišnjaka koji je u subotu ispalio 36 hitaca iz kalašnjikova ubivši Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića, svoje vršnjake na mestu čije likvidacije gore lampioni.

Nezapamćena podrška ubici, koju zapravo podstiče revolt u odnosu na (ne)rad institucija, trebalo bi da se slije na splitske ulice u subotu, za kada se preko Fejsbuka pokušava organizovati okupljanje, a grupe podrške Filipu Zavadlavu munjevitom se brzinom gase i otvaraju.

Otac svedok na sudu

Istovremeno, policija pokušava da otkrije od koga je Zavadlav kupio kalašnjikov. Čekaju se i nalaz krvi i urina osumnjičenoga za trostruko ubistvo, kako bi se utvrdilo je li u vreme zločina bio pod uticajem lekova ili opijata, na šta su istražitelji posumnjali zbog njegove smirenosti nakon hapšenja.

Razgovori su obavljeni s mnoštvom ljudi, oduzeti su i pregledani snimci nadzornih kamera...

Filip Zavadlav Poruke podrške Foto: dalmatinskiportal.hr

Advokat Branko Šerić, kojem je Filipov otac Ante Zavadlav zvani Tonči dao punomoć za zastupanje sina, kaže da želi da što pre počne psihijatrijsko veštačenje, pa je stoga i povukao žalbe na rešenja o provođenju istrage i određivanje pritvora, koje je bila uložila Ivanka Šamija, Zavadlavljeva advokatica po službenoj dužnosti:

– Budemo li čekali rešenja po žalbama, to će potrajati barem 15 dana, a ovako je moguće da se do kraja januara utvrdi njegovo pravo duševno stanje pre i za vreme dela, te sada. To je neophodno za dalji tok kaznenog postupka – rekao je Šerić.

U konačnici, od toga zavisi hoće li zbog trostrukog ubistva Filip završiti u zatvoru ili u ustanovi na lečenju. Ante Zavadlav bio je juče s advokatom na splitskom sudu. Po svemu sudeći, biće svedok u postupku protiv sina, a od njega zavisi hoće li odbiti da govori ili će opisati okolnosti koje su prethodile trostrukom ubistvu, odnosno progovoriti o navodnim pretnjama i ucenama žrtava.

Nakon zločina na splitskom asfaltu na videlo izlazi koliko je porodica ubice zapravo bila disfunkcionalna. Filipova majka Etel na Fejsbuku sada optužuje upravo njegovog oca tražeći da se zatvori, jer je, kako navodi, psihopata koji je sina naveo na zločin znajući da je neuračunljiv. U nekim je pređašnim objavama psihopatama nazivala i svoju decu, koju je, navodi Večernji, fizički zlostavljala, zbog čega je bila i prijavljivana i osuđivana.

Da u toj porodici sa troje dece nešto nije u redu uočio je još davne 1997. godine i splitski Centar za socijalni rad koji je punih devet godina radio sa porodicom Zavadlav. Marina Pokrajac potvrđuje da je ta porodica imala “određenih problema”, pa je dobila stručnu pomoć i podršku tima u kojem su bili socijalni radnik, socijalni pedagog i psiholog, a u čijim se izveštajima o nadzoru nije navodilo da bi decu trebalo izdvojiti iz porodice.

S nadzorom se prestalo kada je najmlađi Filipov brat, Anton Ivan, postao punoletan. Taj se mladić sada nalazi u komuni u Crnoj Gori na odvikavanju od droge. Zapravo, u vreme kada je Centar nadzirao porodicu, na drogu su se “navukli” i on i brat Stanislav, zbog čijih je dugova za narkotike i pritisaka na porodicu da ih vrati Filip po svemu sudeći i krenuo u osvetnički pohod.

Filip Zavadlav Foto: Facebook/Filip Zavadlav

U policijskim evidencijama Stanislav Zavadlav vodi se kao zavisnik, ali i sitni diler što je, tumače, najgori mogući spoj jer zavisnik drogu na kojoj glavni diler treba da zaradi neretko potroši na sebe, a novac nema odakle da vrati, što se verovatno i događalo.

Bio je jako neraspoložen

U policiji je potvrđeno da su isprva mislili da je Stanislav ubica i zato je u stan na Skalicama, provalivši vrata, banula najpre policija, a zatim i specijalci. Stanislav se bio sakrio pod krevet. Ipak, ubrzo je ustanovljeno da imaju “krivog” Zavadlava.

Osam dana pre ubistava, Filip je došao kod mene. Bio je jako neraspoložen, depresivan, govorio je da danima nije spavao... Samo je ponavljao da mu unoć dolaze misli “kad bi nešto bilo, šta bi bilo”, kazavši da mi ne može reći ništa više.

Inače je bio dobre volje, ali uoči Božića i sada nije. Savetovala sam mu šta da učini, nakon prve krize bio se digao, ali sad me, izgleda, nije poslušao – na ulazu samostana govori časna sestra koja je godinama bila u kontaktu s porodicom Zavadlav, pa je upravo nju pre više od godine, kada je još bio na brodu, Filip bio nazvao da mu pomogne da nađe smeštaj, da ima gde kad se iskrca.

Na njenu se preporuku, odmah nakon povratka u Split, odselio u Varoš, naselje desetak minuta udaljeno od Skalica.

– Znam da je kontaktirao s porodicom. Ja sam ga pozvala da slobodno dođe kod nas, svojih sestara. Verovala sam da će se izvući. Jako mi ga je žao – rekla je časna sestra i nestala iza vrata samostana.

(Telegraf.rs/ Večernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA