Zagreb preko noći skočio na listu najzagađenijih gradova u svetu: U samom vrhu 3 balkanska grada

Kako stvari trenutno stoje, Lahore u Pakistanu i Katmandu u Nepalu su u "opasnoj zoni". Slede Daka, Delhi, Kolkata, a na 6. i 7. mestu su Sarajevo i Beograd

  • 5

Na listi najzagađenijih prestonica u svetu trenutno se nalaze tri balkanska grada - Sarajevo, Beograd, ali i Zagreb koji je gotovo preko noći skočio za dvadesetak mesta i postao jedan od lošijih gradova kada je u pitanju kvalitet vazduha.

Kako stvari trenutno stoje, Lahore u Pakistanu i Katmandu u Nepalu su u "opasnoj zoni". Slede Daka, Delhi, Kolkata, a na 6. i 7. mestu su Sarajevo i Beograd.

Prate ih Milano, Kabul, Ho Ši Min, a već na 11. mestu je prestonica Hrvatske - Zagreb.

Zagađenje Balkan Printscreen/https://www.airvisual.com/

Zagrepčane su poslednjih dana uznemirili nesnosan smrad i medijski natpisi o tome da je kvalitet vazduha u gradu vrlo loš, posebno u nekim mernim stanicama.

Grafikon Hrvatske agencije za okolinu i prirodu pokazuje da su koncentracije štetnih čestica PM10 poslednjih nedelju dana uglavnom bile iznad 120 mikrograma po kubnom metru, što je značajno više od nivo koji se smatra prihvatljivim za razdoblja duža od 24 sata.

Trenutno je indeks zagađenja 159.

Zdravstvena istraživanja pokazala su da su lebdeće čestice PM10 štetne za zdravlje, ali još štetnije su PM2,5. Naziv PM10 podrazumeva sve lebdeće čestice promera manjeg od 10 mikrograma, a PM2,5 manjeg od 2,5 mikrograma.

Prema preporukama Evropske komisije, koncentracija PM10 tokom 24 sata ne bi trebalo da prelazi 50 mikrograma po metru kubnom, a tokom godine 40. Prosečan godišnji nivo PM2,5 ne bi smele da prelaze 25 mikrograma po metru kubnom.

Video: U jednom delu Beograda sija sunce, a u drugom se ne vidi prst pred nosom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skg

    16. januar 2020 | 10:01

    Mi umesto da resavamo i cistimo svoje dvoriste,mi brinemo brigu o tudjem. Sad me zanima koliko je zagteb skocio na lestvici zagadjenja! Mene zanima koji smo mi i kako da se mi izvucemo

  • mima

    16. januar 2020 | 11:13

    ovo mi lici na takmicenje, koji je grad najzagadjeniji, mera za zastitu nema, jadni mi

  • Šaka jada

    16. januar 2020 | 11:18

    Bitno da su srbijanci ispred Hrvata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA