• 1

Trudnica očajna tuži poslodavca: Jelena ostala bez posla par dana pre usvajanja novog Zakona o radu

Jelena tokom porodiljskog odustva neće primati zaradu, a gubi i rok da se prijavi na Zavod za zapošljavanje i ostvari određenu naknadu.

  • 1

Svega par dana pre usvajanja novog Zakona o radu u Skupštini Crne Gore, trudnici Jeleni Vuković poslodavac nije produžio ugovor o radu.

Po novom Zakonu, koji je na snagu stupio 7. januara, poslodavci trudnicama kojima ističe ugovor na određeno vreme moraju da ga produžavaju do isteka korišćenja prava na roditeljsko odsustvo.

Međutim, poslodavac je obavestio Vukovićevu krajem godine da je odjavljena sa osiguranja i da joj ugovor nije produžen.

Ona je naglasila da je na trudničkom bila do 28. decembra, a dan kasnije otvorila je porodiljsko odsustvo. Tvrdi da je ugovor o radu istekao još 21. decembra i da se više puta interesovala za svoj status, ali joj je poslodavac tek 30. decembra usmeno saopštio da je odjavljena sa osiguranja.

Kako joj radna knjižica još nije vraćena, Vukovićeva je sada u problemu. Tokom porodiljskog odustva neće primati zaradu, a gubi i rok da se prijavi na Zavod za zapošljavanje i ostvari određenu naknadu.

Po zakonu, država poslodavcima refundira zaradu koju zaposleni prima tokom trudničkog, porodiljskog i roditeljskog odustva.

Poslodavac nije odgovorio “Vijestima” zašto Vukovićevoj nije produžen ugovor, te zašto joj nije vraćena radna knjižica, s obzirom na to da Zakon o radu propisuje da je poslodavac dužan da zaposlenom vrati uredno popunjenu knjižicu na dan prestanka radnog odnosa, odnosno ugovora o radu.

Vukovićeva je rekla da je kod poslodavca radila kao laboratorijski tehničar od 2. jula 2018. Istakla je da ima rizičnu trudnoću, sa čim je poslodavac bio upoznat i da je morala da ide na bolovanje.

Ona je naglasila da je krajem godine preživela ogroman stres i agoniju, kao i da namerava da tuži bivšeg poslodavca.

Vukovićeva je bila i u Upravi za inspekcijske poslove, gde joj je navodno rečeno da nemaju osnova da reaguju.

Prema novom Zakonu, poslodavac u Crnoj Gori dužan je da ženi produži ugovor o radu ukoliko joj ističe tokom trudnoće, porodiljskog ili roditeljskog odsustva, dok koristi neko od navedenih prava.

Ženama kojima ugovor o radu ističe tokom trudnoće, poslodavac mora da ga produži do kraja porodiljskog i roditeljskog odsustva, odnosno do prvog rođendana deteta.

Nova odredba u zakonu predlog je Udruženja roditelji i Unije slobodnih sindikata Crne Gore. Trudnice su, novim propisom, dobile i mogućnost da dobiju jedan slobodan dan tokom meseca za prenatalni pregled...

Stari zakon omogućavao je poslodavcima da trudnicama ne produže ugovor o radu, zbog čega su pojedine žene u poodmakloj trudnoći ostajale bez posla i zarade, pa je reagovala i institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

(Telegraf.rs/Vijesti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    ma nemoj država ništa da refundira poslodavcu jer poslodavac nema niti obavezu niti je crveni krst, nego lepo država, za šta hoće da se pravi dobra preko tuđih leđa, neka direktno da trudnicama i to na vreme, a ne sa kašnjenjem od medec dana.... Druga stvar kad je država već tako dobra šta je sa trudnicama koje ne rade??? One nisu bitne??? More džibe bre!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima