• 4

Uklonili pisoare na Fakultetu, javnost gnevna: U Sloveniji uvedeni prvi uniseks toaleti

Deo javnosti uvođenje uniseks toaleta i uklanjanje pisoara doživljava kao levičarsku provokaciju i nametanje rodne ideologije

  • 4

Pojavu prvih uniseks toaleta u Sloveniji prate ideološke i političke polemike, a posebnu pažnju je izazvalo uklanjanje klasičnih pisoara za muškarce na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani.

Deo javnosti to doživljava kao levičarsku provokaciju i pomodno nametanje tzv. rodne ideologije u obrazovni sistem, a drugi deo kao hvatanje koraka s duhom vremena, prenose slovenski mediji.

"Živimo u 21. veku"

- Imamo mnogo transrodnih osoba koje se u klasičnim toaletima osećaju ugroženima jer se napadaju zbog različitosti. Živimo u 21. veku i želimo da se takve osobe osećaju sigurno, to je najmanje što možemo da učinimo - rekla je za portal Siol.net dekan tog fakulteta Monika Kalin Golob.

pisoari

Sa Fakulteta uklonjeni pisoari Foto: sxc.hu/tome213

- Ako želimo da budemo inkluzivni i progresivni, onda moramo što većem broju ljudi da omogućimo da se osećaju udobno i ovo je korak napred u tom smeru - kaže za slovenske medije Nina Pejič, direktor Instituta za proučavanje jednakosti polova.

Sasvim drugo mišljenje o uniseks toaletima iznose konzervativni portali i udruženja.

Konzervativci pišu o simboličkoj kastraciji

Tako se urednici portala Domovina pitaju nije li uklanjanje pisoara u elitnoj obrazovnoj ustanovi, u kojoj je studiralo mnogo slovenskih političara, svojevrsna "simbolička kastracija" muškog roda i znak imitacije pomodnih trendova u inostranstvu.

Osim toga, iskustva iz inostranstva već ukazuju na to da uvođenje bespolnih toaleta, garderoba i tuševa izaziva masu problema vezanih za pravo na privatnost, piše konzervativni portal.

- Ne treba zaboraviti da se ne radi o toaletima, nego o ideologiji koja sve agresivnije prodire u naše društvo, indoktrinacijom u obrazovanju i iznuđivanjem prava LGBT udruženja i pokreta. Agresivna manjina nameće svoje poglede i način života celom društvu i želi da utiša svakoga ko upozorava na zamke i apsurde ideologije koja se kod nas agresivno širi - navodi konzervativni portal Domovina.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima