≫ 

Ubica zagrebačkog bankara dolijao posle 20 godina: Osumnjičeni Tomislav uhapšen tokom poseti rodbini

Kad su ga suočili s konkretnim dokazima reagovao je prilično hladno, a branio se ćutanjem

  • 0
Hapšenje, Tomislav Viktor Basa, ubistvo Foto: Printskrin/Youtube/Jutarnji list

Tomislav Viktor Basa (49), državljanin Holandije, Švajcarske i Hrvatske osumnjičen za ubistvo bankara Ibrahima Dedića pre 21 godinu, doveden je danas na saslušanje u Državno tuzilaštvo, koje je trajalo oko pola sata, piše zagrebački Jutarnji list, koji je objavio i fotografiju osumnjičenog.

Uhapšen je nekoliko dana nakon što je došao u Hrvatsku, gde ima rodbinu. U četvrtak je predat pritvorskom nadzorniku, uz poseban izveštaj Županijskom državnom tužilaštvu.

On je u Hrvatsku došao nakon nekoliko godina, a kako je iz istrage navedeno, policija je nekoliko godina čekala njegov dolazak koji je bio "ključ priče".

Policija sumnja da je Viktor Basa 3. jula 1999. na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Ibrahima Dedića. Basa nije imao policijski dosije, a policija traga za još dvojicom zasad nepoznatih počinitelja.

Policija nije želela da govori o detaljima pa je ostalo nepoznato koji je trag nakon više od 20 godina doveo do osumnjičenog, šta je motiv ubistva i da li je reč o plaćenom ubici.

- Mogu reći da policija sve vreme nije zaboravila taj slučaj, da su se prikupljala saznanja koja su se dodatno proveravala i razrađivala, tako da se razradom jednog prikupljenog saznanja došlo do sumnje kod konkretnog počinitelja - rekao je upravnik službe opšteg kriminala zagrebačke policije Zvonimir Petrović.

Oružje kojim je u 51. godini ubijen vlasnik "Promdei banke" još nije pronađeno, pa policija nastavlja istraživanje u tom smeru iako očekuju da će to zbog proteklog vremena biti teško.

No, u policiji kažu da imaju dovoljno dokaza protiv 49. godišnjaka jer u suprotnom u jednom takvom ozbiljnom kaznenom delu ne bi sumnjičili konkretnu osobu. Kad su ga suočili s konkretnim dokazima reagovao je prilično hladno, a branio se ćutanjem.

Osnova sumnje da je Viktor Basa ubica Dedića potvrđena je kroz veštačenja koja su provedena u poslednja 24 sata, rekli su u policiji, precizirajući da je jedno imati opertivna saznanja, nešto sasvim drugo imati dokaze.

Video: Mesto likvidacije u Atini: Ovde su ubice hladnokrvno izrešetale Škaljarce naočigled dece

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA