≫ 

Vernici ispred Đurđevih stupova uzvikuju "Ne damo svetinje": Litije i molebni širom Crne Gore

Mnogi će danas preći desetine kilometara

  • 25
Đurđevi stupovi moleban litije Printskrin: Youtube/Stanojlo Popovic

U gradovima širom Crne Gore se održavaju molebani i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti. Meštani više sela su krenuli na put dug i po više desetina kilometara kako bi prisustvovali molebanima i litijama u obližnjim gradovima, pišu Vijesti. Prema nekim procenama, na crnogorskim ulicama večeras će biti blizu 250.000 ljudi.

Veliki broj stanovnika Polimlja, od Gusinja, Plava i Murine, krenuo je jutros rano peške prema Beranama, gde će se pridružiti litiji u tom gradu.

Oni su prošli Andrijevicu, gde im se priključilo i nekoliko stotina stanovnika te varoši.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Marko Milačić (@marko.d.milacic) дана

Na čelu kolone nose transparent na kojem piše “Ne damo svetinje” i Njegoševu sliku. Litiji u Beranama koje su počele u 16 časova pridružili su se i stanovnici više mesnih centara iz te opštine. Iz sela Jakoviće, udaljenog 18 kilometara od Mojkovca, ispred crkve Svete Petke u 13 sati krenula je litija vernika kojoj će se pridružiti vernici iz Prošćenja.

Vernici u Beranama i večeras su najbrojniji, pišu Novosti, a nakon što su došli do manastira Đurđevi stupovi, počeli su da skandiraju: "Ne damo svetinje".

Pored njih, na moleban i litiju u Mojkovcu danas peške stižu vernici iz Lepenca, koji su krenuli od crkve Svetog Pantelejmona.

U Podgorici je večeras ušlo pleme Kuča. Oni su i ove večeri dočekani ovacijama i u njihovu čast grad je obasjao vatromet.

Crnogorska policija detaljno je pretresla vozilo vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija kada je pre dva dana iz Srbije ušao u Crnu Goru preko graničnog prelaza Ranče.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Marko Milačić (@marko.d.milacic) дана

To je Vijestima saopšteno iz Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja, koji su ovakav potez granične policije nazvali sramotnim.

U Bijelo Polje na današnju litiju stižu vernici koji su sinoć oko 21 sat peške krenuli iz Pljevalja, na put dug više od 80 kilometara. Peške danas stižu i litije iz mesta Bioče, udaljenog 23 kilometra od Bijelog Polja, Ivanja, Radulica Crnče, Brzave, Zatona, zatim vernici iz Bistrice, Sutivana, Njegnjeva i Rasova.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Marko Milačić (@marko.d.milacic) дана

- Koliko god je teško, izdržaćemo, jer smo se zakleli da ćemo svojim životima braniti naše svetinje - kazao je jedan od učesnika litije za Bijelo Polje iz sela Dubočica.

Crnogorska policija: Uobičajena granična kontrola

Crnogorska policija saopštila je danas povodom navoda o pretresu vozila vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija, da je reč o uobičajenoj graničnoj kontroli.

- Radi se isključivo o uobičajenoj graničnoj kontroli kao prema svakom drugom licu koje prelazi granicu i sve u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli - navela je uprava policije Crne Gore na svom Tviter nalogu.

Joanikije se vraćao u Crnu Goru iz Beograda, gde je prisustvovao sednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve na kojoj se raspravljalo o Zakonu u slobodi veroispovesti, koji su krajem prošle godine izglasali poslanici vladajuće većine u crnogorskom parlamentu.

Osim Joanikija, u vozilu se nalazio i njegov vozač.

(Telegraf.rs / Izvor: Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA