≫ 

Moguća zaraza koronavirusom u Osijeku? Muškarac bio u Šangaju, sad je u izolaciji, u toku testovi

Prvi, skrining test, je bio pozitivan na virus, dok je drugi, kontrolni nalaz bio negativan, pa su uzorci poslati iz Osijeka (udaljenog 80 km od srpske granice) u Zagreb

  • 13
Korona virus, koronavirus, Kina Foto: Tanjug/AP

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je za Jutarnji da kod jednog muškarca u Osijeku postoji sumnjiv slučaj vezan za koronavirus. Kako piše Večernji, kod njega se zbog kijavice javila bojazan da se zarazio gripom. 

Taj čovek je, kako je rekao Capak, izolovan u osječkom KBC-u, njemu je već rađena dijagnostika, ali neuspešno pa mora da se ponovi.

- Teško je reći kada ćemo da dobijemo rezultate - rekao je Capak. - Ovo se vodi isključivo kao sumnja, sve je pod kontrolom, nema drame - istakao je na kraju Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list kaže da je od jutra u stalnom kontaktu sa svim relevantnim osobama u osječkoj bolnici i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Nema razloga za paniku

- Ono što je važno je da su sve mere preduzete, osoblje osječkog KBC-a je osposobljeno i nema razloga za paniku - rekao je ministar i dodao da bi konačni rezultati nalaza, odnosno da je li ovaj muškarac zaista zaražen koronavirusom, trebalo da se znaju tokom dana.

Bio u Šangaju

Kako nezvanično saznaje Jutarnji list, muškarac je nedavno bio u Šangaju. Prema njihovim navodima, saznaje se da je prvi "skrining" muškarca iz Đakova u Slavoniji, odnosno orijentacioni test na koronavirus bio pozitivan, ali je prvi detaljni kontrolni nalaz bio negativan. Stoga su uzorci poslati na dodatne analize u Zagreb, nakon kojih bi trebalo biti definitivno potvrđeno da je li reč o koronavirusu ili ne.

Video: Kontrola na aerodromu Nikola Tesla zbog koronavirusa

(Telegraf.rs/ Izvor: Jutarnji list/ Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    2. februar 2020 | 15:30

    Zabraniti ulazak ljudi u zemlju koji putuju iz Kine, dok se ovo ne smiri. Niko nam neće pomoći ako se virus pojavi u Srbiji.

  • Milan

    2. februar 2020 | 15:33

    Corona virus ne pokazuje nikakve simprome 14 dana, biće i kod nas veselo uskoro jer smo pustili pre 5 dana turiste iz Vuhana, simptome naravno nisu imali jer period inkubacije nije bio prošao.

  • Maja

    2. februar 2020 | 15:36

    Najnovije informacije govore da je ovaj virus u stvari kao HIV koji je prenosi vazduhom tj.kao grip se prenosi. Zato oboleli, kao i kod hiva, može biti zarazan za okolinu, a da sam nema nikakve simptome u periodu inkubacije. Ne znam da li je neko peimetio informaciju da u Kini obolele od korona virusa leče upravo lekovima za Hiv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA