• 66

"Svu odgovornost snosiće organizatori": MUP Crne Gore saopštio da više neće obezbeđivati litije

Veoma opasna odluka vlasti, šta se može očekivati nakon ovoga?

  • 66

Ceneći okolnosti i aktuelna dešavanja, policija je donela odluku da u narednom periodu neće obezbeđivati litije, a svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama u gradovima naše države snosiće organizatori, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

Crnogorski MUP navodi da u najvećem broju slučajeva ova javna okupljanja nisu prijavljena shodno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama, gde je policija pokazala visok prag tolerancije i skupove tretirala kao spontana javna okupljanja, ulažući pune kapacitete na čuvanju stabinog reda i mira.

MUP navodi i da ostvarivanje demokratskog prava učesnika litija na ulicama širom Crne Gore ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju. Kao primer, navodi da je zbog prekida u saobraćaju kretanje "potpuno onemogućeno" na određenim relacijama, pa se dovodi u pitanje normalno funkcionisanje određenih gradskih i medicinskih službi, ali i građana, iz čega može da proistekne i "narušavanje javnog reda".

Sa bezbednosnog aspekta policija ceni da kriminogene strukture mogu iskoristiti u određenom trenutku zauzetost policije budući da je značajan deo njenih kapaciteta bio angažovan na obezbeđivanju litija, te iskoristiti momenat za vršnje nezakonitih radnji, saopštava MUP.

- Primetno je da veliki broj građana svoje demokratsko pravo iskazuje na miran način, ali isto tako činjenica je da litijama prisustvuju i bezbednosno interesantna lica, lica od ranije poznata policiji po izazivanju incidenata, pojedinci i grupe građana pod dejstvom alkohola. Osim toga, tokom litija registrovano je paljenje baklji, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava ali da i, po saznanjima policije, ima pojedinaca koji sa sobom nose hladno i vatreno oružje - tvrdi crnogorski MUP.

Podgorica, litija, moleban

Foto: Srpsko ujedinjenje

Sve ovo može dovesti do neželjenih incidenta, prekršaja i najtežih krivičnih dela. Policija radi intenzivno na prikupljanju dopunskih saznanja o čemu će u utvrđenoj proceduri obavestiti nadležnog tužioca, saopštava MUP Crne Gore i zaključuje:

"Navedene okolnosti mogu ugroziti bezbednost svih građana i odluka nadležnog organa je u skladu sa bezbednosnim procenama i zakonskim ovlašćenjima".

Video: Desetine hiljada ljudi prisustvovalo litijama širom Crne Gore

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mića

    Poanta:Prvi zadatak Mila za sada prolevanje Srpske krvi.Drugi korak mu je trajno iseljavanje Srba i napuštanje svetinja SPC.Treči čin mu je ulazak nezakonito-prisvajanjem imovine u vlasništvo Srba i njihove crkve.Četvrti je prodaja za masne pare imovine Srba i SPC.Drugovi branimo naše Srpsko i naše Srpske svetinje.

  • CG

    Izgleda da je Milo uplašio većinu svu do juče bili veliki srbi a sad beže ako bežite samo jedino to možete. Ne trebate nam ovde u Crnoj Gori da nam pomažete ništa mi Srbi iz Crne Gore ćemo sami da se izborimo za svoja prava i svoju veru.

  • Da Vinci

    Nije me briga ko je koje nacije i ko se kojem bogu moli. Najbitnije mi je ko je kakav covek.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima