≫ 

Litije održane i večeras širom Crne Gore: Petorica momaka i jedna devojka pešačili 60 kilometara

Policija je bila na svim važnijim raskrsnicima, regulišući saobraćaj

  • 48
Podgorica, moleban Foto: Vijesti

Litije i molebani u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti organizovane su i večeras u više crnogorskih gradova.

Litija je u Podgorici krenula iz hrama Hristovog vaskrsenja, gde je održan moleban, a kako navode Vijesti, sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i građani proći će Dalmatinskom ulicom, oko Bloka IX i vratiti se u hram.

Veliki broj Nikšićana je, uprkos hladnom vremenu, prisustvovao molebanu koji je služen u hramu Svetog Vasilija Ostroškog i litiji koju je predvodio arhimandrit zagrebačko-ljubotinjski Danilo uz lokalno sveštenstvo i monaštvo.

Litiji su prisustvovali i petorica momaka i jedna devojka koji su jutros u pet sati krenuli peške iz manastira Bijele kod Šavnika i prešli put od šezdesetak kilometara.

Reč je o Jovani Knežević, Milanu Roćenoviću, Željku Janjuševiću, Petru Božoviću, Radu Kneževiću i Jovanu Vukoviću.

Na litiji koju je organizovala Eparhija mileševska okupio se i veliki broj građana Pljevalja, koji su tokom molitvene šetnje skandirali "Ne damo svetinje" i "Ustala je Crna Gora svetinja se branit' mora."

Litiju je predvodio vladika mileševski Atanasije, koji je sa sveštenstvom prethodno služio moleban u Crkvi svete Petke u centru grada.

U Plužinama je moleban služen u Crkvi svetog Jovana Krstitelja, a nakon toga meštani su prošli ulicama noseći sveće i ikone, prenele su Vijesti.

Litija je organizovana i u Bijelom Polju posle molebana u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla. Nakon toga Bjelopoljci su se uputili u mirnu protestnu šetnju do crkve svetog Nikole u Nikoljcu.

Litije su održane i u Baru, Kotoru, Herceg Novom, na Žabljaku kao i u Beranama.

U Beranama je litija, kao i obično, krenula od centra grada i kretala se ustaljenom trasom, Ulicom 29. novembra, pored zgrade policije, pa zatim ulicom Dušana Radevica i dalje prema naselju Dolac i manastiru Đurdevi stupovi.

Policija je bila na svim važnijim raskrsnicima, regulišuci saobraćaj i omogućavajući nesmetan prolazak učesnicima protesta.

Litija i moleban protekli su mirno.

Protestne šetnje se od Božića u Crnoj Gori organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedeljom.

Video: Litije širom Crne Gore: Podgoricom šeta više hiljada ljudi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зока

    7. februar 2020 | 00:13

    Ради ли ко шта у тој ЦГ осим што се шета и моли се Богу?Добро некима дошло,што радити када могу шетати.Па се још јуначити како су се шетњом борили јуначки и неустрашиво за светиње.А сва ЦГ велика и бројна као предграђе некога већега града.

  • qwerty

    7. februar 2020 | 00:05

    dosadnj su vise. verovatno ima i dokona naroda i omladine koji u maloj i zabacenoj srefimi i nemaju sta pametnije i interesantnije raditi. zbog vere opet neke tenzije.

  • Preostalo vreme

    6. februar 2020 | 22:36

    Pobediće narod djukaja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA