• 4

Ustavni sud Hrvatske prelomio: Istopolni parovi mogu da usvajaju decu

Istospolni parovi u Hrvatskoj imaju pravo da budu usvojitelji pod istim uslovima kao i svi drugi

  • 4

Sudovi i druge nadležne institucije u Hrvatskoj dužne su da istospolnim parovima omoguće usvajanje pod istim uslovima kao i svim drugima. To je odluka Ustavnog suda, uz ocenu čak osam predloga i zahteva za ocenom ustavnosti Zakona o usvajanju, odnosno njegove odredbe u kojima su iz kruga mogućih usvojitelja izostavljene istospolno orijentisane osobe koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima.

Ustavni sud nije ukinuo osporavane zakonske odredbe smatrajući da bi time nastala zakonska praznina, ali je nedvosmisleno kazao da je isključivanje istospolnih parova iz usvajanja diskriminatorno i neustavno, i dao jasno upuststvo sudovima, centrima za socijalni rad i ostalim ustanovama koja odlučuju o ovim pitanjima da ih ne smeju isključivati.

- Ustavni sud utvrdio je da osporene zakonske odredbe iz kojih je izostavljena određena društvena skupina proizvode generalne diskriminatorne učinke prema istospolno orijentisanim osobama koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, što je ustavnopravno neprihvatljivo - ističe se u sažetku odluke ustavnih sudija.

Dalje se kaže kako diskriminatorne učinke nije moguće otkloniti odnosno nadomestiti intervencijom Ustavnog suda u postojeći sadržaj zakona.

- Naime, Zakon o usvajanju u celini ima legitiman cilj - zaštita interesa i dobrobiti socijalno ugroženih osoba - i u tom pogledu nije u nesuglasnosti s Ustavom. Puko ukidanje osporenih zakonskih odredaba dovelo bi do praznine u postojećem modelu javne usluge usvajanja i izazvalo bi štetne posledice za prava i interese korisnika usvajanja. Stoga Ustavni sud nije prihvatio predloge i zahtev za ocenu saglasnosti s Ustavom osporenih članaka Zakona o usvajanju - kaže se u njihovoj odluci.

Ustavne sudije su naglasile kako uprkos tome što nisu intervenisali u zakonski tekst "sudovi odnosno druga nadležna tela koja u rešavanju pojedinačnih slučajeva neposredno odlučuju o pravima i obavezama građana dužni da tumače i primenjuju zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom te odluke da donose na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih izvora prava".

- U konkretnom slučaju to znači da su osporene zakonske odredbe dužni da tumače i primenjuju na način koji će svim osobama pod jednakim uslovima omogućiti učestvovanje u javnoj usluzi usvajanja, nezavisno od toga živi li potencijalni usvojitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu - nedvosmislena je poruka Ustavnog suda.

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kaže da slučaj Kožić - Šegota kojima je Upravni sud dao za pravo da budu usvojitelji ali Centar za socijalni rad ne želi da sprovedesudsku odluku nije imao nikakvog uticaja na njihov stav.

Video: U ruke ovog očuha stigao je najdivniji i najvredniji poklon

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima