• 1

Analiziraju i uticaj puta u nesrećama: Policija Republike Srpske uvela nova pravila

Analizira se da li je put doprineo nastanku saobraćajne nezgode, da li je u vezi sa mogućnošću izbegavanja nezgode i da li je u vezi sa težinom posledica

  • 1

Saobraćajna policija Republike Srpske od 1. januara ove godine na drugačiji način pravi izveštaje o saobraćajnim nezgodama.

Umesto “uzroka”, gde su nadleženi policijski službenici unosili uzrok saobraćajne nezgode, uveden je “uticajni faktor” kojih ima obavezno više od jednog, javlja Srpskainfo.

Analizira se da li je put doprineo nastanku saobraćajne nezgode, da li je u vezi sa mogućnošću izbegavanja nezgode i da li je u vezi sa težinom posledica.

Reč je o primeni CADaS protokola koji je Evropska komisija razvila i koji predviđa da se podaci prikupljaju na nacionalnom niovu, ali prema unapred definisanim procedurama kako bi bili uporedivi između država.

Podaci o uticajnim faktorima koriste se kao veoma bitni za analize kod primene alata za unapređivanje bezbednosti saobraćaja.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je u reviziji učinka o prikupljanju i trošenju novca od naknade koju plaćaju vozači prilikom registracije vozila, izrazila skeptičnost u podatke po kojima put i okolina puta kao uzrok saobraćajnih nezgoda učestvuju sa manje od jedan odsto.

Sumnjaju jer faktor puta kao uzrok saobraćajnih nezgoda na putevima u celoj Evropskoj uniji učestvuje sa 34 odsto. Oni navode da je metodologija drugačija, ali ipak stanje naših i puteva u Evropskoj uniji, pre svega u zapadnim zemljama, je gotovo neuporedivo.

Saobraćajne nezgode u Srpskoj svake godine kao posledicu imaju značajan broj poginulih i povređenih, a nisu ni zanemarivi ni troškovi.

Samo u 2018. godini na putevima u Republici Srpskoj je zabeleženo više od 10.000 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 130 ljudi.

Više od 3.000 ljudi je lakše ili teže povređeno, a procenjeni troškovi veći su od 150 miliona KM.

Video: Evo šta se desi kada šleper brzinom bicikla udari u kolonu ispred sebe

(Telegraf.rs/Srpskainfo)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dago 1

    A kako se radi uvidjaj i u ciju korist to bolje da ne komentarisem.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima