• 22

Amerikanci uskraćuju pomoć BiH? Vlasti sazvale hitan sastanak

Uskraćivanje pomoći BiH, što bi se desilo prvi put u posleratnom periodu, veoma bi uticalo na ukupnu američku podršku toj državi u okviru evroatlantskih integracija

  • 22

Nakon upozorenja zamenice direktora USAID, Boni Glik, da će SAD morati da uskrate svu pomoć BiH, ako vlast nije sposobna da se pozabavi pitanjem trgovine ljudima, glavna tužiteljka BiH, Gordana Tadić, danas je održala hitan sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Udarnu grupu čine zvaničnici svih bezbednosnih službi i agencija za provođenje zakona u BiH.

Sastanak je sazvan budući da ovakvo upozorenje glavne američke agencije za pomoć izaziva možda i veće implikacije na BiH od finansijskih.

Uskraćivanje pomoći BiH, što bi se desilo prvi put u posleratnom periodu, veoma bi uticalo na ukupnu američku podršku toj državi u okviru evroatlantskih integracija.

Takođe, piše sarajevski poral Kliks, posledice bi se osetile i kada je reč o saradnji BiH i SAD na poljima borbe protiv terorizma, sigurnosti, a da ne govorimo o gotovo nemerljivoj podršci zemlji u političkom smislu.

Navodi se da je jedan od primarnih zadataka Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija formiranje Mreže specijaliziranih tužilaca i istražilaca za borbu protiv trgovine ljudima, javlja Tanjug.

Nakon sastanka saopšteno je da su se glavne teme odnosile na realizovanje i primenu odredbi usvojene Strategije za suprotstavljanje trgovine ljudima u BiH.

Na sastanku se razgovaralo o stanju u oblasti procesuiranja krivičnih dela međunarodne trgovine ljudima, kao i krivičnih dela trgovine ljudima propisanih zakonima entiteta i Brčko Distrikta BiH, u čijem rešavanju će značajno doprineti Mreža specijalizovanih tužilaca i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, kao i koordinacioni timovi, čija je uspostava u toku na svim nivoima vlasti u BiH.

- Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija zajedno s Mrežom specijaliziranih tužilaca i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, kao i koordinacionim timovima sa svih nivoa, nastaviće intenzivne aktivnosti u okviru svojih nadležnosti, u cilju što efikasnije borbe protiv trgovine ljudima i organizirovanih ilegalnih migracija - naveli su nakon sastanka.

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Muhamed - Zenica

    E, jesu se sad i sjetili...Mene vise cudi sto nam nisu jos i ranije uskratili pomoc radi organizovanog kriminala u svim nasim institucijama, nepotizma, oligarhije, nevidjene korumpiranosti nasih lidera i brojnih malverzacija, i radi svega ostalog s cim se narod suocava vec 20 i kusur godina. Sva ta pomoc koju su nam i do sada slali, sve je skoro otislo na brojne vile, automobile, bogovske plate politicara i kad nisu radili, itd., itd.

  • Srbo

    Živili SRBIJA..

  • No mister dolar

    Nije to pravi razlog. Smetaju im litije. Balkan je neposlušan na njihovu žalost, a božju srću. Bude se ljudi u božjem slobodnom duhu!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima