≫ 

Pešače od Hrama Svetog Save do Podgorice da odbrane svetinje: "Ispisujemo istoriju našeg naroda"

Prepešačiće 500 kilometara

  • 72
Pešačenje od Beograda do Podgorice Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik opozicione crnogorske Prave Crne Gore Marko Milačić najavio je danas ispred Hrama Svetog Save na Vračaru hodočastvenu litiju u kojoj dva mladića iz Podgorice, Ognjen Maraš i Miloš Ajković, sa još dvojicom mladića iz Srbije koji su se naknadno priključili, treba da prepešače 500 kilometara.

Oni su danas, od beogradskog Hrama Svetog Save, počeli da pešače ka Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, u želji da, kako su naveli, ličnim primerom pokažu spremnost "da u duhu pravoslavlja, mirom, slogom i dostojanstvom, brane svetinje".

Milačić je rekao da će mladi momci svojim činom ispisati istoriju, u danima i nedeljama kada, kako je kazao, Crna Gora ispisuje istoriju "u borbi za slobodu i odbranu svetinja".

On je naveo da će se Podgoričanima pridružiti i Prijepoljac Aleksandar Babić, kao i Miroslav Antić iz Zemuna, koji su došli samoinicijativno na osnovu objave na društvenim mrežama.

- Imamo četiri putnika, dva iz Srbije, dva iz Crne Gore. Naša poruka svih okupljanja je ''Crna Gora i Srbija, to je jedna familija'' - rekao je Milačić.

Pešačenje od Beograda do Podgorice Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na ispraćaj momaka pred polazak došli su i lideri opozicionog Demokratskog fronta u crnogorskom parlamentu, Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su naveli da su ponosni što su deo pokreta kojim, braneći svetinje, pokazuju da su dostojni istorije i predaka.

- Mladi ljudi ličnim primerom svedoče kako se vredi boriti za svoj narod i za svoju crkvu. Progovorila je narodna duša Crne Gore. Svaka čast momci - rekao je Mandić ispred Hrama.

Knežević je naveo da hodočanstvena litija govori o sabornosti naroda Srbije i Crne Gore, bez obzira što je podeljen u dve nezavisne države, kao i o veri u Srpsku pravoslavnu crkvu.

Pešačenje od Beograda do Podgorice Marko Milačić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Srbija i Crna Gora povezane su neraskidivim duhovnim, istorijskim i kulturnim vezama. Mi ćemo sigurno i u budućnosti biti dve nezavisne države, ali će Crna Gora i Srbija biti jedna familija - zaključio je Knežević.

Put četiri mladića trebalo bi da traje 12 dana, a najavili su da će prisustvovati molitvenom hodu i litiji 23. februara u glavnom gradu Crne Gore.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danka

    11. februar 2020 | 15:44

    Mladost ludost.

  • Nina

    11. februar 2020 | 15:21

    Sta je ovo srednji vek?Sta postizete ovim tabananje izuzev da i vi uhvatite nesto slave za sebe.Smesno je u 21 veku biti opsednut ovakvim stvarima.

  • Мока

    11. februar 2020 | 16:54

    Ала су се НВО-вци, милогорци, југоносталгичари и остали антисрби расписали против чина храбрих момака.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA