• 2

Otac iz Hrvatske koji je bacio četvoro dece sa balkona traži ukidanje pritvora

Od decembra prošle godine Rođaku, koji je smešten u zagrebačkoj bolnici za osobe lišene slobode, sudi se u redovnom krivičnom postupku s obzirom na to da je veštačenje pokazalo da u trenutku zločina nije bio neuračunljiv

 • 2
Josip Rođak, Katica Rodjak Rođak, majka dece koje je otac bacio sa terase, Pag

Foto: Facebook

Otac optužen da je svoje četvoro maloletne dece pokušao da da ubije tako da ih je bacio s balkona kuće na Pagu tražio je od Vrhovnog suda da mu se istražni zatvor zameni merom opreza zabrane približavanja deci i javljanja nadležnoj policijskoj upravi.

54-godišnji Josip Rođak, kojem se suđenje na Županijskom sudu u Zadru nastavlja 18. februara, tražio je ukidanje pritvora zbog teškog zdravstvenog stanja, ali Vrhovni sud mu je to odbio jer postoje okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti krivično delo ili dovršiti pokušana krivična dela, javlja Zadarski.hr.

- Navedena opasnost proizlazi iz dosadašnje osuđivanosti optuženika s obzirom na to da iz izvoda iz kriviče evidencije proizlazi da je osuđivan zbog krivičnog dela povrede detetovih prava iz članka i to presudom Opštinskog suda u Zadru kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom proveravanja od tri godine i iz koje proizlazi da je osnovano sumnjiv da je krivična dela za koja se tereti u ovom postupku počinio za vreme trajanja roka proveravanja - navodi se u rešenju Vrhovnog suda.

Dodaje se i da iz psihijatrijsko-psihologijskog veštačenja proizlazi da je osoba disocijalne strukture ličnosti kod koje je razvijen uznapredovali psihoorganski sindrom koji u svojoj podlozi ima hipertenzivni hidrocefalus zbog kojeg je indiciran hitan neurohirurški zahvat kao i da je krivično delo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti.

Vrhovni sud je naveo da postoji rizik od počinjenja novih krivičnih dela te je zbog redukcije budućeg rizičnog ponašanja preporučeno izricanje sigurnosne mere obveznog psihijatrijskog lečenja.

Od decembra prošle godine Rođaku, koji je smešten u zagrebačkoj bolnici za osobe lišene slobode, sudi se u redovnom krivičnom postupku s obzirom na to da je veštačenje pokazalo da u trenutku zločina nije bio neuračunljiv, piše Zadarski.

Josip Rođak, Karica Rodjak Rođak, majka dece koje je otac bacio sa terase, , Pag,

Foto: Facebook

Dok su spavala, svoju decu u dobi od tri, pet, sedam i osam godina 28. februara prošle godine uzeo je iz spavaće sobe u naručje te potom svako bacio s terase ispred ulaznih vrata s visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće. Dve djevojčice i jedan dečak bili su teško povređeni, a jedna devojčica lakše. Smrt dece izbjegnuta je isključivo hitnom medicinskom intervencijom.

Suđenje, na čijem je početku rekao da se ne oseća krivim za to što je učinio, zbog zaštite porodičnog života žrtava odvija se iza zatvorenih vrata. Nakon što je počinio zločin nad decom rezultati toksikološke analize pokazali su da je u to vreme bio pod uticajem lekova za smirenje te da u krvi nije imao alkohola.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Tara

  13. februar 2020 | 12:01

  Snrtnu kaznu takvi vise nisu po zemlji da odaju.

  55
  0

  Podelite komentar

 • Neee

  14. februar 2020 | 08:53

  Pustiti pod jednim uslovim!!! Prvo da skoci na glavu sa te iste terase sto je decu bacao....

  1
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok