≫ 

Posle 5 sati završen sastanak Markovića i Amfilohija o Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori

Premijer Marković uputio je 28. januara mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju pismo u kome ga poziva na dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti

  • 19
Duško Marković - Amfilohije (Radović) Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Prvi sastanak premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija nakon stupanja na snagu Zakona o slobodi veroispovesti završen je, prenose Vijesti.me.

Nakon pet sati Vilu Gorica napustili su predstavnici MCP.

Predstavnici Episkopskog saveta Crne Gore predali su crnogorskom premijeru Dušku Markoviću predlog izmena spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Razgovori će biti nastavljeni, kako je saopšteno posle sastanka delegacije Episkopskog saveta i Vlade, na ekspertskom nivou.

Da podsetimo, sastanak je počeo u 11 sati.

- Ovo je prvi sastanak na inicijativu premijera povodom Zakona o slobodi veroispovesti i uverenja i pravnom položaju verskih zajednica nakon stupanja Zakona na snagu - naveli su ranije iz Vlade.

Da podsetimo, premijer Marković uputio je 28. januara mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju pismo u kome ga poziva na dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica navodeći da je Zakon stupio na snagu i da rokovi za njegovu primenu teku.

- Želimo da sa Vama, sveštenstvom i monaštvom pravoslavne crkve u Crnoj Gori, podelimo očekivanje i nadu da – uprkos izazovima i polemikama, a posebno političkim uplitanjima iznutra i s vani – donošenje Zakona neće izazvati nove podele u pravoslavnom biću Crne Gore. To istovremeno znači da je i vreme i prilika da se još snažnije posvetimo slozi, zajedništvu i izgradnji poverenja, a naročito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije. Vlada tu priliku vidi i prepoznaje, i biće joj snažno posvećena - navedeno je tada u pismu.

Amfilohije je 3. febrbuara odgovorio da je spreman da se sastane sa premijerom Markovićem. Amfilohije je tada poručio da je MCP spremna za razgovor sa Markovićem “kako bi se u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore uklonio Zakon ili diskriminatorske odredbe”.

Skupština je Zakon o slobodi veroispovijesti usvojila 27.decembra prošle godine. Predsednik Crne Gore Milo Đukanović Zakon je potpisao 28. decembra. Zakon je na snagu stupio 8. januara.

Video: Dete izlazi iz litije, ljubi oca policajca i vraća se u kolonu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milenko

    14. februar 2020 | 12:27

    Sastanak je trebao biti održan sa svim verskim zajednicamaa pre donošenja nenarodnog zakona. Pa i javna rasprava.

  • Beast

    14. februar 2020 | 12:30

    Vidi bahatog Markovica kako sedi pred svestenika te velicine...

  • nibrS

    14. februar 2020 | 12:05

    Ništa ja njima nebih vjerovao... Potcijenili su snagu vjerujućeg pravoslavnog naroda.... Sada im je potreban predah da bi smislili novu podvalu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA