• 19

Posle 5 sati završen sastanak Markovića i Amfilohija o Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori

Premijer Marković uputio je 28. januara mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju pismo u kome ga poziva na dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti

  • 19

Prvi sastanak premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija nakon stupanja na snagu Zakona o slobodi veroispovesti završen je, prenose Vijesti.me.

Nakon pet sati Vilu Gorica napustili su predstavnici MCP.

Predstavnici Episkopskog saveta Crne Gore predali su crnogorskom premijeru Dušku Markoviću predlog izmena spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Razgovori će biti nastavljeni, kako je saopšteno posle sastanka delegacije Episkopskog saveta i Vlade, na ekspertskom nivou.

Da podsetimo, sastanak je počeo u 11 sati.

- Ovo je prvi sastanak na inicijativu premijera povodom Zakona o slobodi veroispovesti i uverenja i pravnom položaju verskih zajednica nakon stupanja Zakona na snagu - naveli su ranije iz Vlade.

Da podsetimo, premijer Marković uputio je 28. januara mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju pismo u kome ga poziva na dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica navodeći da je Zakon stupio na snagu i da rokovi za njegovu primenu teku.

- Želimo da sa Vama, sveštenstvom i monaštvom pravoslavne crkve u Crnoj Gori, podelimo očekivanje i nadu da – uprkos izazovima i polemikama, a posebno političkim uplitanjima iznutra i s vani – donošenje Zakona neće izazvati nove podele u pravoslavnom biću Crne Gore. To istovremeno znači da je i vreme i prilika da se još snažnije posvetimo slozi, zajedništvu i izgradnji poverenja, a naročito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije. Vlada tu priliku vidi i prepoznaje, i biće joj snažno posvećena - navedeno je tada u pismu.

Amfilohije je 3. febrbuara odgovorio da je spreman da se sastane sa premijerom Markovićem. Amfilohije je tada poručio da je MCP spremna za razgovor sa Markovićem “kako bi se u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore uklonio Zakon ili diskriminatorske odredbe”.

Skupština je Zakon o slobodi veroispovijesti usvojila 27.decembra prošle godine. Predsednik Crne Gore Milo Đukanović Zakon je potpisao 28. decembra. Zakon je na snagu stupio 8. januara.

Video: Dete izlazi iz litije, ljubi oca policajca i vraća se u kolonu

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vuk

    Aj mi recite strucnjaci kako se zvala pravoslavna crkva u Crnoj Gori za vrijeme kralja Nikole.

  • Cika

    Sastanak je završen. Da nastave pravnici eksperti da raspravljaju. Oni to i žele da odugovlače. A Milo kaže da zakon ostaje na snazi.

  • Wien

    U Crnoj Gori nije pravoslavna crkva nego Srpska Pravoslavna Crkva...tako i nikako drugacije...ako hoce da imaju svoju crnogorsku neka osnuju i neka brate traze autokefalnost ...zna se kakv je red..naravno neka zidaju sebi i dan i noc...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima