Komšije osumnjičenog za ubistvo maloletnice u Lošinju videli da oštri nož: "Problematičan bio i pre"

Išao je redom, od vrata do vrata, niko nije otvarao osim L. T. H., nju je napao. Njenu ćerku (16), koja je pokušala da obrani majku, Rafajac je usmrtio nožem i pobegao u svoj stan

  • 2
Branko Rafajac Foto: Facebook/Branko Rafajac

Dva meseca pre nego je Branko Rafajac, kako se sumnja, počinio stravičan zločin u Malom Lošinju, kada je izbo maloletnu komšinicu (16), ostavila ga je supruga B.M. Tragične noći išao je od vrata do vrata i uznemiravao komšije, a onda je jedna komšinica slučajno otvorila vrata i nastao je pravi horor.

Pre zločina navodno je celu noć pio. Sat vremena pre ubistva, oko pet sati, izbezumljen je provalio u stan susedu ispod kojeg je živeo u ulici Malin, piše "24sata".

Potom je krenuo put Ulice lošinjskih brodograditelja, samo oko 50 metara dalje. Lupao je redom na vrata. Niko nije otvarao osim L. T. H., nju je napao. Njenu kćerku (16), koja je pokušala da obrani majku, Rafajac je usmrtio nožem i uspeo da pobegne. Vratio se u svoj iznajmljeni stan.

- Imao je neku kapu na glavi. Pričao je sam sa sobom i govorio: "Neće meni niko ništa" - rekla je za "24 sata.hr" uznemirena komšinica.

Policija ga je pronašla u njegovu iznajmljenom stanu. U subotu su ga doveli na ispitivanje u Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci. Potom je izašao pred istražnog sudiju, koja mu je odredila pritvor.

On je ludovao dan i noć pre ubistva. Navodno, galamio je i svađao se sam sa sobom. Jedna od komšinica, navodno ga je videla u četvrtak kako sedi u svom automobilu, koji je bio parkiran blizu zgrade i parka. Oštrio je nož, a ona je od straha pobegla.

- Osumnjičeni Branko je često lovio ribe, pa smo mislili da mu za to treba. Ne znam je li imao taj nož u petak kod sebe - kazao je vidno uznemiren i umoran sused pomahnitalog Rafajca.

- Njegove roditelje videli smo samo nakon što se vratio sa psihijatrije. Dovezli su ga kući. Jedino dok ga nije bilo vladao je mir u zgradi. On je napadao sve redom! Uredili smo vrt, a on je puštao psa da u njemu vrši nuždu. Nikad nije kupio za njim. Žao nam je i te njegove žene. Uvek bi prošla kraj nas spuštene glave. Sramotio ju je, a ona je uvek pokušavala da ga smiri da nam ne smeta - prisetili su se susedi dvogodišnje torture u ulici Malin.

Branko Rafajac Foto: Facebook/Branko Rafajac

Nezapamćen zločin

Taj grad od 8.000 stanovnika, najveće naseljeno mesto na svim jadranskim ostrvima, ne pamti takav zločin. Nikome nije jasno kako se to moglo dogoditi? Kako je Rafajac završio baš pred vratima nesrećne porodice i nožem ubo 16. godišnju devojku koja je branila majku?

- Ti si kuja. Nećeš smeti da dođeš po svoje stvari, nećeš smeti nogom da kročiš na Lošinj! Gde si ostavila novac? Ti si ku*ka bezobrazna, kada dođeš kući, istući ću te - tim rečima pretio je Branko Rafajac (41) bivšoj supruzi B. M. Ona ga je zato prijavila policiji.

Kao što baš nikome nije jasno kako je Rafajac, uz sve prethodne i evidentirane probleme s drogom, psihičkim problemima i agresivnim ispadima, ozbiljnim pretnjama bivšoj nevenčanoj supruzi, bio na slobodi.

- Ma to vam je sused iz pakla! Psiho, ludak... - rekao je jedan od suseda upitan za Branka Rafajca.

On je 2018. neko vreme proveo na lečenju u psihijatrijskoj ustanovi na Rabu. Bio je itekako dobro poznat i policiji i lokalnom Centru za socijalni rad.

Policija, hapsenje Policiji je poznat od ranije; Foto-ilustracija: Shutterstock

Svađa s gazdom stana

Nedavno su ga, navodno, obišle tri radnice Centra za socijalnu rad. Zvonile su susedima i raspitivale su se šta radi. Kad su ih uputili na njega rekle su: "Ne možemo do njega. Čim pokucamo, on ne želi da otvori".

Prošle godine, osumnjičen za ubistvo je bio uhaopen jer se nasilnički ponašao prema nevenčanoj supruzi B. M. Tad su još živeli na istoj adresi, Malin 21. Vređao ju je i telefonom joj pretio, nazivao ju je kujom, pretio da će je pretući... Zadržali su ga u pritvoru, prijavili i potom pustili.

Nešto kasnije, Rafajac i tadašnji stanodavac gotovo su se potukli u zgradi lošinjske policije. Vikali su jedan na drugog. Razlog prepirke bio je taj što se Branko žalio na T. K. da mu plaća stanarinu 2.000 kuna mesečno, a da ga ovaj uopše nije prijavio. Obojica su zaradili optužne predloge za prekršaj. Rafajac je opet pušten na slobodu.

Samo mesec dana pre ubistva Rafajac je sam ušetao u lošinjsku policiju. Opet je prijavio stanodavca, ovaj put S. L. iz Lošinja, za prevaru pri plaćanju i korišćenju stana u najmu u ulici Vršak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BEKI

    16. februar 2020 | 04:20

    Za moje dijete ja bi njemu presudio prije suda. Dosla takva vremena, proglasice ga bolesnikom i mrak pojeo magare.

  • Viki

    16. februar 2020 | 17:36

    Celog zivota ce se kajati sto je otvorila vrata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA