Ko postavi srpsku zastavu bez odobrenja platiće paprenu kaznu: Počinje primena novog zakona u CG

Kaznu će platiti svako fizičko, pravno lice ili preduzetnik koji bez odobrenja postavi zastavu druge države u Crnoj Gori

  • 58

Nakon stupanja na snagu Pravilnika o bližem načinu isticanja, upotrebe kao i sastavu materijala Zastave Crne Gore stvoreni su svi neophodni uslovi za potpunu implementaciju Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, saopšteno je iz Ministarstva kulture Crne Gore, prenosi "Kolektiv.me".

U tom kontekstu, Ministarstvo kulture upoznalo je sve koji su dužni da primene ove propise da preduzmu aktivnosti u tom pravcu. Iz ministarstva su i ranije upozoravali da se počne sa primenom Zakona i pravilnika sa ciljem da se, kako su istakli, izbegnu neželjene posledice ili primena kaznenih odredbi ovog Zakona i drugih propisa kojima se štite državni simboli.

Šta zakon predviđa?

U Ministarstvu kulture su podsetili da, shodno Pravilniku o bližem načinu isticanja, upotrebe kao i sastavu materijala Zastave Crne Gore, je potrebno obratiti posebnu pažnju na odredbe Pravilnika koje regulišu pitanje standardnih dimenzija zastave, materijala, odnosno kvaliteta materijala, vrsta zastave, način njenog isticanja u enterijeru i eksterijeru objekata, kao i na vazduhoplovima, plovnim objektima, u cilju zakonitog postupanja i poštovanja ovog državnog simbola.

- I u pogledu isticanja Grba mora se voditi računa o članu 4 Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti kojim se uređuje njegov izgled. U odnosu na Himnu Crne Gore nužno je osloniti se na članove 6, 21, 22, 23, 24, 25 ovog Zakona, kojima su uređeni tekst Himne, povod za njeno izvođenje, način izvođenja, način odavanja počasti himni, razlozi zbog kojih se ne sme izvoditi i dr. - istakli su iz Ministarstva kulture.

Kakve su kazne za kršenje

Oni su upozorili i na kaznene odredbe za nepoštovanje ovog Zakona.

Kako su naveli, novčanom kaznom od 1.000 do 20.000 evra biće kažnjeno za prekršaj pravno lice ako upotrebi Grb i Zastavu u obliku i sadržini suprotno čl. 4 i 5 ovog Zakona - upotrebi ih u umetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore; na Grbu ili Zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda, izmeni ili ih upotrebi kao robni ili uslužni žig, dizajn, ili kao bilo koji drugi znak za obeležavanje robe ili usluga, osim u slučaju da dobije prethodnu dozvolu od državnog organa nadležnog za poslove kulture; upotrebi oštećeni ili za upotrebu nepodobni Grb ili Zastavu; zastavu postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirku, zavesu i sl; u tekstu ili melodiji Himne prilikom izvođenja izvrši bilo kakvu izmenu; izvodi Himnu na način i u prilikama koji vređaju ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 300 do 2.000 evra odgovorno lice u pravnom licu, fizičko lice od 300 do 2.000 evra, a preduzetnik od 300 do 6.000 evra.

- Za prekršaj iz stava 1 ovog člana može se izreći i zaštitna mera oduzimanja predmeta kojim je izvršen prekršaj - navodi se u saopštenju.

Nema isticanja tuđih zastava bez odobrenja

Takođe, shodno Zakonu o javnom redu i miru pravno lice koje ne istakne zastavu ili grb ili upotrebi himnu Crne Gore, u slučajevima kad je isticanje predviđeno važećim propisima, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 2.500 do 15.000 evra, preduzetnik od 500 do 5.000 evra, odgovorno lice u pravnom licu od 300 eura do 2.000 evra, a fizičko lice od 300 do 1.000 evra ili kaznom zatvora do 60 dana.

- Takođe, pravno lice koje na javnom mestu, bez odobrenja ili javnog poziva, istakne ili upotrebi zastavu, grb ili drugi simbol druge države, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 2.500 do 5.000 evra. Preduzetnik koji učini prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500 do 5.000 evra, odgovorno lice u pravnom licu od 300 do 2.000 eura, a fizičko lice od 100 eura do 500 eura ili kaznom zatvora do 30 dana - zaključeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boba

    18. februar 2020 | 21:44

    Koliko vidim ovo se odnosi na sve tuđe zastave a ne samo na srpsku. Ne znam samo što se Srbadija pali? I ne trebaju srpske zastave ni tuđe da se viore CGorom bez ogobrenja vlasti.

  • Peko

    18. februar 2020 | 18:20

    Vidi se da ih je uhvatila kriza već su se uspaničili. Ali džaba Narod je taj koji pobijeđuje. Đe ima ovo u Demokratskom svijetu da se na silu nameće zastava i himna koju većina ne podržava.

  • M.K.

    18. februar 2020 | 20:23

    Kako su samo pametni -.-... I na takav nacin misle da ce da zaustavu gradjanski rat, u svakoj civilizovanoj drzavi pa i ovde u Nemackoj mogu da okacim na svom krovu, na svoja kola, u svom vrtu , svoju Srpsku zastavu. Nego da vidimo posto vazi za sve zastave osim crnogorske da li se pridrzu siptarija i novokompovani Bosnjaci ovog zakona ...nije Srpstvo u Crnoj gori samo zastava a to ne mogu da uniste svakako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA