≫ 

Palmer: Dodik je pretnja koju treba shvatiti ozbiljno

Američki zvaničnik je upozorio i da Bosna i Hercegovina ne može sebi da priušti da posrće iz jednog kriznog trenutka u drugi

  • 27
SRBIJA TRILATERALNI SASTANAK Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju izjavio je da srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik predstavlja pretnju koju treba shvatiti veoma ozbiljno.

- Mislim da postoje pretnje koje vrlo ozbiljno shvatamo. Svakako, to je pretnja blokadom institucija na državnom nivou, pretnja sprečavanjem funkcionalnosti bosansko-hercegovačkih institucija i onemogućavanje ovim institucijama da posluže svojoj svrsi i ispune obećanje građanima BiH da će njihova vlada služiti njihovim interesima - kazao je Palmer za Glas Amerike.

On je dodao da se Dodik i ranije ponašao na način koji je nedosledan i nespojiv s Dejtonskim sporazumom i da je zbog toga bio predmet američkih sankcija.

- Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima rizikuje da se bude takav odgovor Sjedinjenih Država - rekao je Palmer.

Američki zvaničnik je upozorio i da Bosna i Hercegovina ne može sebi da priušti da posrće iz jednog kriznog trenutka u drugi.

- Čini se da lideri nameravaju da zemlju guraju iz jedne u drugu krizu. Mislim da smo to videli sa stavom gospodina Dodika u odnosu na Visoko sudsko i tužilačko veće i Ustavni sud, stvarajući krizu tamo gđe ne treba da je bude - dodao je Palmer.

On ističe da svi moraju biti jasni i da međunarodna zajednica kolektivno mora jasno da stavi do znanja da je to neprihvatljivo i da neće biti dopušteno da to opstane.

- Tako da svi u Banjaluci, u Republici Srpskoj, koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo gospodin Dodik, moraju razumeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine - rekao je Palmer.

Palmer: Mnogi imaju slične zakone o slobodi veroispovesti

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da SAD razumeju zabrinutost koju Srpska pravoslavna crkva (SPC) izražava zbog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, ali je dodao da mnoge evropske države imaju slične zakone.

- Kako razumemo, zakon sam po sebi je u skladu s crnogorskim obavezama kao kandidata za članstvo u EU, mnoge evropske države imaju slične zakone. Razmemo zabrinutost SPC i važno je da o tome razgovaraju vlada i crkva i da se smire tenzije koje je izazvao i da se eliminiše rizik od nasilja na ulicama - poručio je Palmer u intervjuu za Glas Amerike.

Palmer navodi da se SAD zalažu za kompromis i mirno rešenje spora oko Zakona i podseća da su upoznati sa mišljenjem Venecijanske komisije o njemu.

SAD, kako dodaje, očekuju da će započeti razgovor između Vlade Crne Gore i SPC biti otvoren i transparentan, vođen u dobroj veri, a sa ciljem da se dođe do razumevanja o tome kako se on može primeniti, a da zaštiti interese crnogorske vlade, građana, ali i legitimne interese SPC.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raša

    21. februar 2020 | 23:37

    Republika Srpska je Država !! I to nemože niko da ospori ! Jači smo od sudbine ....🔴🔵⚪💪💪💪

  • nikolas

    21. februar 2020 | 23:51

    AMERI I MALI AMERI SU PRETNJA SVETSKOM MIRU!!!

  • Salamander

    22. februar 2020 | 06:13

    Ziv bio Dodik, sta cemo za vas fasiste reci on jos nikoga nije ubio koliko ste vi naroda po scetu ubili pocevsi od Hirosime pa nadalje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA