• 59

Ðukanović: Crna Gora ima pravo na autokefalnu crkvu

Đukanović je naveo da manipulacije u vezi sa zakonom još traju

  • 59

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas da Crna Gora, kao i sve ostale države, ima pravo na svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu i da sporni Zakon o slobodi veroispovesti ničim ne ugrožava svetinje bilo koje crkve i da će njih i dalje koristiti vernici.

U intervjuu za sarajevsku TV "Face", on je ocenio i da je taj zakon dobar pravni akt kojim se Crna Gora dodatno harmonizuje sa evropskim sistemom vrednosti i da ni po čemu ne ugrožava ni slobodu veroispovesti, niti svetinje crkve, ili bilo koje druge verske zajednice, pa ni Srpske pravoslavne crkve (SPC).

- Raspoložen sam, u svakom trenutku da pred licem javnosti s bilo kim ukrstimo argumente i to sam u nekoliko navrata već radio, i da zaista vidimo da li ima ikakvog osnova, strah, makar bilo kog pojedinca, ne samo SPC, da država nekim svojim zakonom ugrožava njihova verska prava i slobode. Kada bih čuo jedan takav argument, verujte, sugerisao bih i Vladi i Parlamentu da ispitamo svoje rešenje - rekao je Ðukanović, prenosi RTCG.

On je naveo da, međutim, manipulacije u vezi sa zakonom još traju. Prema njegovim rečima, učesnici protestnih litija protestuju protiv državne politike Crne Gore.

- To više nije crkveno pitanje, već strogo političko pitanje, i na toj političkoj platformi danas su upregnuti interesi raznih struktura koje deluju protiv države Crne Gore i protiv njenog građanskog koncepta - kazao je Ðukanović.

Dodao je da velikosrpski nacionalizam nije od juče i da ne ugrožava Crnu Goru od vremena aktuelnog predsednika i političke garniture u Beogradu, nego je, kako navodi, to jedna pojava koja traje vekovima.

Velikosrpski ideolozi, navodi Ðukanović, shvatajući da je Kosovo izgubljeno višedecenijskom pogrešnom politikom Beograda, pokušavaju da pronađu zamenu za projekat Velike Srbije.

- Republika Srpska je nešto što im prvo pada na pamet, ali po mojoj oceni, to ne zadovoljava njihove apetite. Republika Srpska sa Crnom Gorom bi mogla biti odgovarajuća kompenzacija za ideologe i realizatore politike Velike Srbije u našem regionu", rekao je predsednik Crne Gore.

On je dodao da je "predsednik Srbije izrazio svoj vrednosni stav o protestima u Crnoj Gori, čiji je je jedan od ciljeva, deklarisanih neupitno, promjena vlasti u Crnoj Gori.

- U redu, primamo k znanju i naravno odredićemo se prema tome, svojim odnosom prema Srbiji, prema njenoj političkoj sceni - kazao je Ðukanović.

Poručio je da Crnu Goru sada brane njene državne institucije, koje su veoma legitimno utemeljene većinskoj volji građana Crne Gore iskazanoj na referendumu 2006 o nezavisnosti.

- Nestala je crnogorska država, nestala je i Crnogorska pravoslavna crkva, ali moje pitanje je a šta ćemo sa 2006. kada je obnovljena crnogorska država? Što sada Crna Gora nema isto pravo koje imaju sve države koje imaju značajnu pravoslavnu zajednicu, da formira svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu", upitao je Ðukanović.

Video: Devojke anđeoskog glasa zapevale pesmu majke Angeline

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AMatić

    Đukanoviću niko ne osporava pravo da ima crkvu i autokefalnost, već on osporava pravo narodu vernicima srpske pravoslavne crke da imaju svoju crkvu, otimanje imovine srpske pravoslavne crkve je povod zašto narod negoduje. Neka je srećan da nekome ne pukne ventil i da počne ono čega treba da se sklanjamo a to je narodna pobuna. Đuknović nema većinu na svojoj strani.

  • Petar I.

    Nikada nije postojala cpc već Crnogorska Mitropolija koja i danas postoji ali u okviru SPC. 1918. došlo je do ujedinjena Crnogorske i Beogradske Mitropolije. I to sve većinskom voljom a ne kako neki tvrde nasilno. Jedino Amfilohije i MCP imaju pravo da urade nešto poput Crkvenog pitanja u CG a ne nekakva sekta osnovana u policijskoj stanici.

  • dr

    To je samostalna drzava, nije nicija kolonija, zasto nebi imala pravo na autokefalnost—- imala je u devetnestom veku, zasto se svi prave mutavi, ili su neznalice?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima