≫ 

I večeras litije širom Crne Gore: "Borba će da bude pooštrena"

U Berane su danas na centralnu litiju došli vernici i građani Gornjeg Polimlja, Murine i Andrijevice, nekih sela sa područja bjelopoljske opštine, kao i svih mesnih centara sa područja Berana

  • 9

U više crnogorskih gradova i večeras su organizovani molebani i litije u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojio crnogorski parlament.

Građani su se večeras okupili ispred hrama Svetog Save u Tivtu, gde je služen moleban pred litiju.

Više stotina vernika je danas poslepodne, pre molebana, u organizovanoj koloni prošetalo pet kilometara dugom trasom od manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci do crkve Svetog Save u Tivtu.

Paroh tivatski Petar Petrović poručio je okupljenom narodu da je "cvet Crne Gore i ponos sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske" i pozvao sve prisutne da budu mirni, dostojanstveni i uporni u "odbrani svetinja."

Posle litija koje su krenule iz Voljavca, Bistrice, Sutivana, Vraneške doline i drugih krajeva belopoljske opštine, u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla služen je moleban.

Iz Vraneške doline u popodnevnim satima stigla je litija predvođena konjanicima, na čelu sa Ilijom Rmandićem, koji je nosio crnogorsku nošnju. Nakon molebana krenula je velika protestna litija do crkve svetog Nikolaja u Nikoljcu.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije optužio je na skupu u Beranama predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da koristi retoriku ustaškog ideologa Ante Pavelića.

Nakon molebana u manastiru Đurdevi stupovi u Beranama, on je okupljenim vernicima i građanima kazao da su svi oni učesnici istorije koja se piše, "od ovog starca Nova Markovića od 99 godina, do ove dece kojima pripada budućnost, a ne onima koji koriste retoriku Ante Pavelica".

- Sa tom retorikom Hitlerov sluga Ante Pavelić istražio je i pobio stotine hiljada Srba, a ovde, nažalost, ta retorika dobija zamah preko predsednika Crne Gore. A mi na tu glupavu i prevaziđenu priču odgovaramo da smo mi i Srbi i Crnogorci onoliko, možda malo manje, ali ne više nego što je bio Njegoš, kralj Nikola, Marko Miljanov, Mojsije Zečević, vojvoda Miljan i svi naši preci koji su stradali za krst časni i slobodu zlatnu - rekao je Joanikije.

On je poručio da se ni Crna Gora ni njena budućnost ne mogu graditi na diskriminaciji svete pravoslavne vere i otimanju svetinja.

- Nećemo to dozvoliti. Hoćemo slobodu vere, hoćemo da budemo ravnopravni sa ostalim verama i narodima u Crnoj Gori, nista više od toga niti manje. Nećemo dozvoliti da naša crkva i naša vera budu diskriminisani. To je naš zavet - dodao je.

U Berane su danas na centralnu litiju došli vernici i građani Gornjeg Polimlja, Murine i Andrijevice, nekih sela sa područja bjelopoljske opštine, kao i svih mesnih centara sa područja Berana.

Litije su se u jednu sjedinile kod kružnog toka kod autobuske stanice, odakle je jedinstvena litija krenula do manastira Đurdevi stupovi.

Litija i moleban protekli su u najboljem redu.

Pivljani su danas prisustvovali molebanu koji je služen u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama.

Ispred crkve obratio se iguman manastira Zagrade Lazar, koji je kazao da je vecerašnja litija uvod u veliki post, ali i "borbu" koju vode dva meseca zarad svog bivstvovanja.

Borba će, kako je kazao, biti pooštrena jer ljudi, koje dva meseca "mole da dodu k sebi, ne pokazuju da će to uraditi."

Posle molebana, Pivljani su, noseći ikone, sveće, kao i crkvene barjake, krenuli ulicama varoši, a litiju su predvodili lokalno sveštenstvo i monaštvo.

Video: Snimak Podgorice iz drona tokom litije ostavlja bez reči

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BEPA

    1. mart 2020 | 23:07

    Само слога и вера светиње спасавају.

  • KPCTA

    1. mart 2020 | 23:11

    Само Слога Светиње Спасава.

  • rakikavasaki

    1. mart 2020 | 20:48

    Samo vi setajte i gubite vreme na gluposti veliki sef don Milo je odlucio da crna gora crnogorcima crkva i manastiri crnogorcima a svi ostali mogu doci kao gosti pod uslovom da su im namjere ciste i iskrene

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA