≫ 

Otvorena vrata tajnih arhiva u Vatikanu: Informacije o papi koji je pomagao ustašama tek za 3 godine

Više arhiva omogućava uvid u svoje materijale iz vremena pontifikata Pija Dvanaestog, od kojih je najveći i najpoznatiji Apostolski arhiv

  • 6
Papa Pije 12. Papa Pije XII, Foto: Wikipedia

Vatikan je juče otvorio apostolske arhive i nekoliko drugih arhiva iz vremena pontifikata pape Pija Dvanaestog, javio je "Vatikan njuz".

Tako je istoričarima i istraživačima postala dostupna dokumentacija iz pontifikata kontroverznog pape Pija 12, koji je na čelu Rimokatoličke crkve bio od 1939. do 1958. godine.

Otvaranje arhiva prvi je prošle godine u martu najavio Papa Franja, a sam čin otvaranja arhiva rezultat je priprema koje je više od 14 godina obavljala služba Vatikana za odnose sa državama, navodi list.

Više arhiva omogućava uvid u svoje materijale iz vremena pontifikata Pija Dvanaestog, od kojih je najveći i najpoznatiji Apostolski arhiv, koji se ranije zvao "Vatikanski tajni arhiv" i u kojem se nalaze dokumenti Crkve koji sežu 1.000 godina unazad.

Kako navodi list, za vreme pontifikata Pija Dvanaestog dogodili su se brojni značajni istorijski događaji, među kojima Drugi svetski rat i sukob istočnog i zapadnog političkog bloka.

"Vatikan njuz" piše da se Pije Dvanaesti tokom svog pontifikata susreo sa mnogim ličnostima, među kojima je bilo i ratnih zločinaca, farmera, sportista, rudara, novinara, lekara, umetnika i astronauta.

Brojni Jevreji smatraju da papa nije dovoljno učinio da zaštiti Jevreje u Drugom svjetskom ratu.

Vatikan Pixabay

Sa druge strane, Vatikan tvrdi da je papa Pije potajno pomagao Jevrejima, smatrajući da bi u suprotnom mogao izazvati oštru reakciju Trećeg Rajha i time pogoršati položaj Jevreja, ali i katolika u ratnoj Evropi, prenela je ranije Hina.

Eksperti se nadaju da će među dostupnim dokumentima naći izvore o tadašnjoj debati u Vatikanu.

Kako je ranije rekao crkveni istoričar i ekspert Peter Gumpel, biće dostupno više od 16 miliona stranica iz vremena njegovog pontifikata koji je trajao od 2. marta 1939. do 9. oktobra 1958. godine.

Teme o kojima se očekuju saznanja su na prvom mestu Drugi svetski rat, Holokaust, nemačka okupacije Italije, atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki, osnivanje NATO i Varšavskog pakta.

Interesantne teme za istoričare su i o kraju kolonijalnog doba u Aziji i Africi, ratu u Indokini, početku osnivanja Evropske zajednice, teološkim raspravama oko nekih dogmi.

Prema mišljenju prominentnog stručnjaka za Vatikan, profesora Huberta Volfa, prvi ozbiljni rezultati takvih istraživanja očekuje se tek u narednih tri do pet godina.

Video: Ustaše su ga otele od majke kada je imao 2 godine od smrti ga spasla Diana Budisavljević

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb IN

    3. mart 2020 | 08:29

    Nije znao ni za Jasenovac i Jadovno nije znao ni za jedini u istoriji covecanstva logor za decu Lori kod Splita

  • Kkk

    3. mart 2020 | 09:42

    Jao HRVATIMA , ISTORIJA CE DA VAS POKOPA! !

  • JAja

    3. mart 2020 | 10:48

    Ni mi nismo ! Zahvaljujući Brozu i sličnim njemu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA