≫ 

Filip više nije sam u ćeliji: Čeka se nalaz veštaka, trostrukom ubici preti 50 godina zatvora

Filip Zavadlav, koji se sumnjiči za trostruko ubistvo u Splitu, ćeliju deli sa još četvoro ljudi

  • 1
Filip Zavadlav Foto: Facebook/Filip Zavadlav

Psihijatrijsko veštačenje Filipa Zavadlava (25) je pri kraju i do kraja sledeće sedmice moglo bi, prema nezvaničnim informacijama, da bude dostavljeno Županijskom državnom tužilaštvu u Splitu, javlja 24 sata.

Mladića osumnjičenog za trostruko ubistvo u Splitu više ne voze iz Bolnice za osobe lišene slobode u Kliniku za psihijatriju Vrapče. Ostalo je još samo da veštaci završe svoj nalaz.

Ako je bio uračunljiv, preti mu 50 godina 

S njegovim veštačenjem počeli su 28. januara i s njim su razgovarali više puta. Psihijatrijske intervjue sprovode psihijatar i psiholog. Tokom razgovora utvrđuju boluje li sagovornik od psihičkih bolesti, da li je zavisan od alkohola ili narkotika itd. Psihijatrijski intervjui obavljaju se tako da se uzimaju anamnestički podaci koji se odnose na rast i razvoj sagovornika, njegovo lično i radno okruženje, interakciju sa porodicom itd.

Sa Zavadlavom su uradili niz intervjua kako bi utvrdili da li je u trenutku u kom je pucao u tri mladića bio uračunljiv, smanjeno uračunljiv ili neuračunljiv. U zavisnosti od toga šta utvrde, zavisiće i sudbina Zavladlava. Utvrde li, naime, da je bio neuračunljiv, neće moći kazneno da odgovara za to što je učinio. Ako utvrde da je bio uračunljiv, preti mu najstroža moguća kazna - do 50 godina zatvora.

Motiv masakra i dalje nepoznat

I dok veštaci dovršavaju svoj nalaz, ispituju se i svedoci koji bi mogli da rasvetle motive zbog kojih je Zavadlav 11. januara u centru Splita ubio tri mladića. Zavadlavov otac Ante i brat Stanislav iskoristili su zakonsku mogućnost i odbili su da svedoče. Tužilaštvo je do sada ispitalo 30-ak svedoka, a trebalo bi da budu ispitane još četiri osobe. Branka Malvasiju, Jerkovog brata, koji je navodno bio u kući kada je Zavadlav došao pred ulaz tražeći Jerka. Iskaz treba da da i mladi par, čiji automobil je pogođen metkom: zatekli su se u Varošu u trenutku kada je likvidiran Ožić Paić, a jedan metak je pogodio njihov Hyundai Matrix u far. Iskaz još mora dati i radnik Centra za socijalni rad koji je dogovorio predaju Zavadlava. I njihovo ispitivanje moglo bi biti dovršeno sledeće sedmice.

Filip Zavadlav više nije sam u ćeliji. Podsećamo, kad su ga dovezli u Zagreb, bio je sam u ćeliji i nije mogao da kontaktira s drugim pritvorenicima zbog sigurnosnih razloga.

Danima pre ubistva nije spavao?

Zavadlav je sada, prema nezvaničnim saznanjima, u ćeliji s još četvoricom. Smešteni su u sobu u koju inače smeštaju one za koje procenjuju da bi, sa sigurnosnog aspekta, mogli biti rizičnijeg ponašanja.

S njima sme da ide i u šetnje zatvorskim krugom, dok s ostalim zatvorenicima i dalje nema kontakt. I dalje uzima lekove i propisanu terapiju i komunicira i ponaša se normalno. U toksikološkom nalazu koji je u ŽDO Split stigao iz MUP-ovog Centra za veštačenje potvrđeno je da je Filip u krvi imao dve vrste lekova. Jedan je za lečenje teške nesanice.

Njegova majka, Etel Zavaldav, kaže da je Filip bolje nego što je bio u početku.

- Moje mišljenje je, na osnovu razgovora s njim, da njemu treba rehabilitacija, a ne kazna, jer još uvek nije svestan šta je uradio i misli da je time spasio brata. Žao mi je roditelja koji su u ovoj tragediji izgubili svoje sinove. Takođe mi je jako žao cure jednog od pokojnika. Zbog te žene mi srce krvari jer je poznajem. Velika je to bol koju ti ljudi proživljavaju. U razgovoru s Filipom, jako je zabrinut i za oca i za mene, želi da dođem da ga posetim, ali to nije zasad još moguće, iz pravnih razloga - rekla je Etel.

Video: Stefanović pustio snimak o postupanju prema Saviću u MUP-u

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sims

    5. mart 2020 | 09:22

    Ako danima nije nikako spavao nemoze da bude 100% uračunljiv,a motiv se zna pobio je Zelenaše koji su njega i brata terorisali,bar su tako glasile sve predhodne Vesti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA