Patrijarh Irinej: Strahujem za narod, ali litije neće prestati

"Imam strah, normalno, ne bih želeo da se desi prolivanje krvi, ni ja ni ma ko drugi. Litije sigurno neće prestati, ja podržavam verni narod"

  • 5
Manastir Tumane, patrijarh Irinej, Foto: SPC Manastir Tumane, patrijarh Irinej, Foto: SPC

Srpski patrijarh Irinej kaže da strahuje za naš narod u Crnoj Gori i da ne bi želeo da se desi prolivanje krvi, ali da će se litije nastaviti uprkos zabranama crnogorskog režima.

Kaže i da on stoji uz vernike i podržava ih u odbrani svetinja.

Poglavar SPC za Kurir kaže i da zabrana litija na Cetinju neće naterati narod da odustane od protesta protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

- Oni rade šta hoće. Nemam komentara na sve to - navodi patrijarh i dodaje da je zabrinut za bezbednost vernika, jer kako je ranije naveo, postoje indicije da moze doći do sukoba i prolivanja krvi.

- Nemam saznanja o tome, to je strah da se tako nešto ne desi. Imam strah, normalno, ne bih želeo da se desi prolivanje krvi, ni ja ni ma ko drugi. Litije sigurno neće prestati, ja podržavam verni narod - rekao je Irinej.

Komentarišući potez vlasti da mimo volje naroda sprovedu zakon tako što su već počeli popis imovine SPC, patrijarh kaže da ne razume njihovo ponasanje.

- Sve se to ne može razumeti, to mi je sve suprotno i zakonima i jednom normalnom poimanju stvari. Videćemo kako će se završiti - rekao je Irinej.

Crnogrska policija je zabranila održavanje litija koju je mitropolija planirala danas na Cetinju iz bezbednosnih razloga.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    8. mart 2020 | 19:34

    Postovane sestre i braco, Patrijarh je olicenje pravoslavnog duha. Zapamtite, njegova svetost sve radi po pravoslavnim kanonima, za opstanak SPC u svetu. Evo, i sada pre neki dan u Americi uspeo je da ubedi tri episkopa u zajednistvo SPC. On bdi sa svojih 90 godina obilazeci nase svetinje da sa narodom ujedini pravoslavlje?! Molimo se za njegovo zdravlje na mnogaja ljeta. Od srca iskreno toma m.

  • Lucifer 1RS

    8. mart 2020 | 08:21

    U borbi za opstanak vere je normalno i prolivanje krvi,to i nije nešto novo a sve po Božjim zakonima i volji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA