Britanka očajna: "Hrvatski špijun oteo mi je decu, a sud mi je uništio život"

Britanka kaže da je njen suprug Zvonimir pominjao vraćanje u Hrvatsku, ali da nije verovala da može da uzme decu, ode i ne vrati se

  • 0
Roditelji, starateljstvo nad detetom Ilustracija: Nikola Jovanović

Britanka Natali Anderson (46) već više godina bije pravnu bitku kako bi dobila starateljstvo nad decom. Kako piše "Večernji list", njoj je Zvonimir Marinović kako tvrdi Britanka, oteo decu, pobegao i ne želi da ih vrati, a pritom su na njegovu stranu stale sve pravosudne institucije.

Zvonimir Marinović je, kako navode, akutalni pomoćnik direktora Uprave carina i bivši obaveštajac. Natali i ona sreli su se na internet stranici za upoznavanja i ubrzo se venčali, a zatim su 2013. godine dobili blizance.

- Decu sam rodila u Hrvatskoj, a u to vreme Zvonimir i ja smo bili bez posla i stalnih primanja pa smo se već 2016. odlučili da se preselimo u London zbog bolje ponude poslova i većih plata. Odmah sam dobila unosan posao. Počela sam da radim kao konsultant na digitalnim projektima britanske vlade. Taman kad sam pomislila da nam je život konačno ispunjen i stabilan, Zvonimir je insistirao na odlasku u Hrvatsku - kaže Andersonova.

- Uzeo je naše bebe i otišao je, kako je kazao, da poseti roditelje. Tek kasnije sam shvatila da je poseta roditeljima bila njegova jeftin izgovor - dodala je ona i istakla kako joj je posle nekoliko dana od odlaska i to baš na godišnjicu braka poslao poruku da ne namerava da se vrati u London.

Natali priča da bila šokirana i prestrašena.

- Nisam mogla da verujem da je to uradio. Pa on je bio moj suprug, voleli smo se i imala sam poverenje u njega. Kad smo došli u London, stalno je pričao o povratku u Hrvatsku, ali nikad nisam ni pomislila da bi mogao da uzme decu i ne vrati se - kaže ova Britanka za hrvatski list.

Natali je ostala sama, očajna i bespomoćna. Zatim je podnela zahtev za povratak dece u skladu sa odredbama Haške konvencije o međunarodnoj otmici dece, a što je automatski uticalo na otvaranje procesa pred hrvatskim sudom.

Dala otkaz i vratila se u Hrvatsku

- Zbog ročišta i birokratije bila sam prisiljena da dam otkaz i preselim se u Hrvatsku, a to je ujedno bio i jedini način da ostvarim kontakt sa sinovima. Bio je to grozan period u kom sam trpela kontinuirano psihičko i verbalno zlostavljanje od strane Zvonimira koji je paralelno s ovim sporom pokrenuo i proces razvoda i tako mi dodatno zagorčao život. O radu sudova neću ni da trošim reči budući da je svaki proces trajao više od pola godine umesto nekoliko nedelja - tvrdi Natali.

Na prvom stepenu proces se vodio na Opštinskom sudu u Zlataru, a Natali je tada bila najsrećnija osoba na svetu, piše hrvatski list. Naime, na ruke joj je stigla presuda prema kojoj je bilo naređeno Marinoviću da vrati decu u Veliku Britaniju. Međutim, Marinovićev pravni tim uložio je žalbu o kojoj je odlučivao Županijski sud u Splitu, koji je presudio njemu u korist.

- Pošto je uložio žalbu, Zvonimir je počeo da mi preti da će uticati na sudove pozivajući se na status u društvu. Županijski sud u Splitu tako je doneo bizarnu presudu kojom je odredio ponovno suđenje. Sud u Zlataru je na ponovnom suđenju doneo odjednom suprotnu odluku od one prve prema kojoj su deca bila vraćena meni u London - kaže ova Britanka.

Nije odustala

Uprkos presudi, Natali je uputila žalbu Ustavnom sudu, a koji je u konačnom rešenju potvrdio presudu Županijskog suda u Splitu. Dok je iščekivala odluku Ustavnog suda, kaže da je osetila da joj čitav proces ne ide na ruku pa je sa decom otišla u London nadajući se da će joj domaće institucije pružiti pravnu pomoć i podršku posle tri godine "pravosudnog pakla u Hrvatskoj".

Do toga, ipak, nije došlo.

- Bukvalno sam pobegla sa decom baš kao što je to uradio Zvonimir pre tri godine. Osećala sam se zarobljeno. Bila sam bez posla i nisam mogla da gledam decu kako odrastaju u tako jezivoj situaciji - prepričava Natali pozivajući se na svoje moralne i majčinske instinkte i napominjući kako joj još uvek nisu jasni Zvonimirovi motivi.

Bez "hepienda" za Natali

Natali je, ipak, opet je ostala bez dece, koja se trenutno nalaze u Hrvatskoj kod oca. Ona su vraćena po odluci suda budući da je Marinović, kako piše hrvatski list, zaigrao na kartu na koju je u početku igrala Natali. Sada se on (pošto je Natali uzela decu i vratila se u London) pozvao na odredbe Haške konvencije o međunarodnoj otmici dece, a nadležna tela odlučila su da mu vrate sinove. Ono što nije upalilo Natali, sada je pošlo za rukom hrvatskom državljaninu.

- Neću da odustanem. Boriću se do poslednje pravne instance koja postoji na svetu. On je bivši špijun i trenutni visokopozicionirani državni službenik i sigurno je, kao što je i tvrdio, da ima određeni uticaj među institucijama. Ali, ni to me neće sprečiti da nastavim bitku - poručila je Natali uz opasku kako su joj hrvatski sudovi otežali život zbog tromosti i birokratije u predmetu za koje, tvrdi, možda nisu ni dorasli.

"Večernji list" je naveo da je kontaktirao Marinovića da iznese svoju stranu priče, ali je njegov advokat kazao kako ne želi da daje izjave.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA