≫ 

Crna Gora jedina zemlja u Evropi bez korona virusa

Prvi slučaj korona virusa potvrđen je večeras i u Turskoj, pa je tako Crna Gora ostala jedina u Evropi bez virusa

  • 13
Korona virus, Region, Srbija, mapa Ilustracija: Nikola Jovanović

Korona virus se vrtoglavo širi celim svetom, a skoro sve zemlje u Evropi imaju potvrđene slučajeve zaraze. Nakon što je virus potvrđen zvanično i Turskoj, u Evropi je ostala samo jedna država bez ijednog slučaja - Crna Gora.

Turski ministar zdravlja Fahretin Koca objavio je večeras kako je potvrđen prvi slučaj u toj zemlji i da se radi o muškarcu koji je stavljen u karantin.

Podaci o pacijentu nisu objavljeni zbog zaštite identiteta. Ona je dosad bila jedna od dve zemlje u Evropi bez zabekeženih slučajeva, a sada je to samo Crna Gora.

Da podsetimo, o Crnoj Gori smo i ranije pisali. Na Balkanu korona virus nije potvrđen jedino u toj zemlji. Pod nadzorom je bilo nešto više od 1.000 ljudi, ali kod njih nije potvrđen ovaj virus.

Do sredine marta očekuje se dolazak još 207 radnika iz Kine, koji će takođe biti pod nadzorom.

Da li je zaista istinita tvrdnja pojedinaca da "Crnogorcima virus ne može ništa", kako je nedavno izjavio jedan par iz ove zemlje koji je turistički otišao u Italiju, ili su u pitanju samo dobro sprovođenje preventivnih mera, ostaje da se vidi.

Crnogorski Nacionalni savet za prevenciju zaraznih bolesti ocenio je ranije da je zdravstveni sistem te države sposoban da odgovori globalnom izazovu korona virusa.

Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije korona virusom, početkom prošle sedmice, povećan je sa umerenog na visok. Ministar zdravlja Kenan Hrapović objasnio je da je verovatnoća uvoza virusa iz Italije, kao i država neposrednog okruženja Hrvatske i Severne Makedonije, velika.

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA