≫ 

Crna Gora i dalje nema nijedan slučaj korona virusa, dve zemlje u regionu se "dobro drže"

I dalje je najveći broj slučajeva korona virusa u Sloveniji i Rumuniji, a zemlje su uvele dodatne mere kako bu sprečile njegovo širenje

  • 7
Korona virus u regionu, oboleli, umrli, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je u sredu pandemiju korona virusa, koji je do sada odneo preko 4.638 života. Broj obolelih raste i u regionu, dok je Crna Gora jedina zemlja u Evropi u kojoj i dalje nema slučajeva nove bolesti.

Srbija - 19 obolelih

Od kako je u petak, 6. marta potvrđen prvi slučaj korona virusa u Srbiji, broj zaraženih sada je 19.

Od poslednjeg izveštaja sinoć u 20 časova do jutros u 8,  testirani su uzorci 9 osoba od kojih je samo jedna bila pozitivna na Covid19.

SRBIJA KORONA VIRUS Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Do sada su na Institutu "Torlak" testirani uzorci ukupno 160 osoba.

Vlada Srbije je juče zabranila javne skupove u zatvorenom prostoru sa više od 100 osoba. Takođe, danas će biti zatvoreni granični prelazi ka Bosni i Hercegovini.

Hrvatska - 19 obolelih

Hrvatska i Srbija imaju isti broj zaraženih, iako je prvi slučaj virusa u Hrvatskoj prijavljen 25. februara.

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrdili su juče da su još tri osobe obolele od korona virusa i da su hospitalizovane u Zagrebu.

Kako se navodi, reč je o osobama koje su došle u Hrvatsku iz Austrije i Nemačke.

Od sutra će hrvatska vlada uvesti mere predostrožnosti u Istarskoj županiji, najavio je premijer Plenković.

Od petka se u Istri obustavlja nastava, a danas bi u škole trebalo da dođu direktori i profesori da pripreme plan aktivnosti.

Dobra vest je da su tri "prvozaražene" osobe korona virusom izlečene jer su njihovi testovi negativni. Ako i sledeći test bude negativan, pacijenti bi već sutra mogli biti pušteni kući.

Bosna i Hercegovina - 7 obolelih

Broj zaraženih od korona virusa u Bosni i Hercegovini nije se povećao od juče i dalje je sedam.

U RS su zaražene četiri osobe iz Banjaluke i Čelinca, u Federaciji BiH tri osobe iz Zenice.

Slovenija - 57 obolelih

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Sloveniji danas je drastično porastao za 23, slučaja na 57, od utorka popodne do danas. Među obolelima je i jedno dete.

Do sada je testirano 2.270 osoba, preneo je STA.

korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Zatvorena je i prva škola nakon što je utvrđeno da je jedan nastavnik pozitivan i uvedene su stroge mere u ljubljanskom porodilištu, gde je potvrđeno još nekoliko slučajeva korona virusa. Doneta je odluka da od ponedeljka budu zatvorene sve škole i vrtići.

Slovenački ministar zdravlja Aleš Šabeder izjavio je da je juče u 18 sati na snagu stupila naredba o posebnim uslovima ulaska u Sloveniju iz Italije radi sprečavanja širenja korona virusa.

Severna Makedonija - 9 obolelih

U Severnoj Makedoniji potvrđeno je devet slučajeva zaraze, zbog čega je zemlja produžila zabranu za održavanje masovskih skupova do 13. marta, izjavio je makedonski ministar zdravlja Venko Filipče.

Velika sportska takmičenja do sledeće nedelje će se igrati bez publike.

Albanija - 14 obolelih, 1 smrtni slučaj

U Albaniji je juče prijavljen prvi smrtni slučaj od posledica korona virusa, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje, dok je broj obolelih 14.

U saopštenju se navodi da je 73-godišnja pacijentkinja inficirana Kovidom-19 preminula usled ozbiljnih komplikacija, a kako prenosi agencija ATA, ona se pre desetak dana vratila u Albaniju iz Italije, gde je bila u poseti sinu.

Kada je hospitalizovana zbog upale pluća, nije rekla lekarima da se vratila iz Italije, a da ima korona virus otkriveno je nakon testa.

Pre dolaska u bolnicu, žena je bila na sahrani pa se sumnja da je zarazila druge osobe, uključujući i osoblje u bolnici u Draču.

korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ona je bila na intenzivnom lečenju i patila je od hroničnih bolesti.

U Albaniji su zatvorene škole i sprovode se stroge mere kontrole. Ministri nose maske, kao i premijer Edi Rama, a do sada je potvrđeno 12 slučajeva korona virusa.

Svi zaraženi su putovali u Italiju.

Rumunija - 47 obolelih

Rumunija je, pored Slovenija, još jedna zemlja u regionu u kojoj je veliki broj obolelih. Prema poslednjim podacima, broj zaraženih je porastao na 47.

Bugarska - 7 obolelih, 1 smrtni slučaj

Broj obolelih od korona virusa u Bugarskoj je od juče porastao za jedan, ali je zabeležen i prvi smrtni slučaj.

Reč je o 66-godišnjoj Bugarki, koja je u utorak prevezena u bolnicu u Sofiji sa teškom upalom pluća.

Mađarska - 13 obolelih

Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje na celoj teritoriji zbog širenja korona virusa, saopštio je šef kabineta premijera Mađarske Gergeli Guljas navodeći da je ta odluka doneta u skladu sa predlogom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Doneta je i zabrana ulaska putnika iz Italije, Kine, Južne Koreje i Irana, osim za državljane Mađarske koji dolaze iz tih zemalja, a koji će morati da ostanu u izolaciji dve nedelje, preneo je sinoć MTI.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    12. mart 2020 | 10:10

    Litije I tamjan je cuvaju.

  • Nebojša

    12. mart 2020 | 10:25

    Kako nemaju? Pa ovi Milovi nekrsti gori od svake boleštine, a litijaše štiti tamjan, to je dokazano. Ja kupio kilo, valjda neće trebati više.

  • yuuyiuyuy

    12. mart 2020 | 10:26

    U Hrvatskoj je broj obolelih 19 vec mesec dana, ko je odgovoran za to sto je Srbija dostigla taj broj samo za 6 dana?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA