≫ 

Broj obolelih udvostručio se u Sloveniji, Hrvatska i Srbija imaju isti broj zaraženih korona virusom

Najmanji broj obolelih od novog virusa, za sada, imaju Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina

  • 7
Korona virus u regionu, oboleli, umrli, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

U svim zemljama u regionu broj obolelih od korona virusa porastao je u odnosu na juče, dok se broj pacijenata u Sloveniji čak udvostručio. Ova zemlja i dalje ima najveći broj zaraženih novim virusom, a sledi je Rumunija. Crna Gora još uvek jedina u Evropi nema prijavljen nijedan slučaj.

Srbija - 31 obolelih

Najnoviji podaci Ministarstva zdravlja Srbije kažu da je novi korona virus u Srbiji potvrđen kod još 7 osoba, tako da je ukupan broj obolelih 31.

Od 7 novih potvrđenih, 4 je u kućnoj izolaciji zbog blaže kliničke slike, a troje je zadržano na bolničkom lečenju.

SRBIJA KORONA VIRUS Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Oni nemaju komplikacije i njihovo zdravstveno stanje je stabilno  - navode u nadležnom ministarstvu.

Vlada Srbije je zabranila javne skupove u zatvorenom prostoru sa više od 100 osoba. Takođe, danas će biti zatvoreni granični prelazi ka Bosni i Hercegovini.

Hrvatska - 31 obolelih

U Hrvatskoj od sinoć ima još četiri bolesnika, ukupno 31. Dvoje u Puli i dvoje u Zagrebu. Troje je povezano bliskim kontaktima s dosad zaraženima, jedan je uvezen.

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu juče je otpuštena prva zdrava osoba ranije obolela od korona virusa.

Bosna i Hercegovina - 11 obolelih

Juče su prijavljena četiri nova slučaja u Bosni i Hercegovini, pa je broj obolelih porastao na 11.

Pod zdravstvenim nadzorom u Republici Srpskoj nalazi se 376 osoba, a za tri osobe se čekaju rezultati nalaza. U izolaciji na Univerzitetskom kliničkom centru pet osoba. U Federaciji BiH pod nadzorom se nalazi 384 osobe.

Slovenija - 96 obolelih

Broj potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u Sloveniji porastao je na 96, što je skoro duplo više novih zaraženih u odnosu na prethodni dan, potvrdili su u Ljubljani predstavnici vlade i epidemiološke struke.

Virus se "brzo i nezadrživo širi" u Sloveniji i u Evropskoj uniji, kazao je ministar zdravstva Aleš Šabeder.

korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Slovenija je uvela veliki broj preventivnih mera kao što su zatvaranje škola, otkazivanja svih javnih dešavanja, uz najavu sprovođenja novih mera.

Severna Makedonija - 9 obolelih

U Severnoj Makedoniji broj novih slučajeva zaraze isti je kao i juče, devet. Zemlja je produžila zabranu za održavanje masovskih skupova do 13. marta.

Velika sportska takmičenja do sledeće nedelje će se igrati bez publike.

Albanija - 23 obolelih, 1 žrtva

U Albaniji je u sredu prijavljen prvi smrtni slučaj od posledica korona virusa, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje, dok je broj obolelih 23.

U saopštenju se navodi da je 73-godišnja pacijentkinja inficirana Kovidom-19 preminula usled ozbiljnih komplikacija, a kako prenosi agencija ATA, ona se pre desetak dana vratila u Albaniju iz Italije, gde je bila u poseti sinu.

Kada je hospitalizovana zbog upale pluća, nije rekla lekarima da se vratila iz Italije, a da ima korona virus otkriveno je nakon testa.

Rumunija - 64 obolelih

Rumunija je, pored Slovenije, još jedna zemlja u regionu u kojoj je veliki broj obolelih. Prema poslednjim podacima, broj zaraženih je porastao na 64.

Korona virus Foto: Tanjug/AP

Bugarska - 23 obolelih, jedna žrtva

Broj obolelih od korona virusa u Bugarskoj porastao je na 23, ali je zabeležen i prvi smrtni slučaj.

Reč je o 66-godišnjoj Bugarki, koja je u utorak prevezena u bolnicu u Sofiji sa teškom upalom pluća.

Mađarska - 16 obolelih

Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje na celoj teritoriji zbog širenja korona virusa, saopštio je šef kabineta premijera Mađarske Gergeli Guljas navodeći da je ta odluka doneta u skladu sa predlogom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Doneta je i zabrana ulaska putnika iz Italije, Kine, Južne Koreje i Irana, osim za državljane Mađarske koji dolaze iz tih zemalja, a koji će morati da ostanu u izolaciji dve nedelje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ?

    13. mart 2020 | 09:53

    Zatvorite skole, pa sta su skole ako ne zatvoreni skupovi?

  • Mm ❤️

    13. mart 2020 | 10:51

    Zasto pustaju ljude kuci sa virusom? Pa neko mora da ih pazi!!!???? Znaci da ce zaraziti ostale? Sta je nasim mozgovima? Sta se desava? Sprdate li se to sa nama? Dva meseca se zna da je Kina zarazena i vi cekate? Sta tacno? Da ste na vreme reagovali i preduzeli sve mere,prvenstveno zatvaranja skola i vrtica,zatvaranje granica,otkazivanje letova iz zemalja gde je potvrdjen virus ne bi bio ni jedan slucaj Korone! Nego nekom ocigledno ovo odgovara! Sramota,vekika sramota!

  • Istina

    13. mart 2020 | 09:52

    Broj obolelih u S Makedonije je ostao isti vec nekoliko dana.. na vreme su preduzeli ozbiljnr mere za ublazavanje pandemije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA