≫ 

Odlazak velikog komandanta: "Složite se i ujedinite u odbrani Nevesinja"

Njegova odluka bila presudna 1992, kada je stao i rekao - nema povlačenja

  • 9

Nevesinje se oprostilo od ratnog komandanta čuvene Nevesinjske brigade, pukovnika Novice Gušića. Povodom njegove smrti održana je komemoracija u prisustvu članova porodice, saboraca, predstavnika Vlade RS, BORS i hercegovačkih opština, javljaju Novosti.

Ratni komandant Nevesinjske brigade Novica Gušić bio je simbol odbrane Nevesinja i RS u poslednjem ratu, a njegovi saborci kažu da je njegova odluka bila presudna u junu 1992. kada je stao pred vojsku i narod koji se povlačio iz doline Neretve i na Čobanovom polju kod Nevesinja naredio - nema povlačenja.

- Pukovnik Gušić bio je moj komandant brigade. Ponosan sam i na njega i na brigadu zato što smo izvršili naš ratni zadatak, jer brigada pod njegovom komandom nije izgubila nijedan pedalj teritorije - istakao je Ranko Prodanović, komandant bataljona Nevesinjske brigade.

Bilo je teških trenutaka i borbi, a ono što je Prodanović izdvojio bila je Mitrovdanska ofanziva. Posebno je bio prepoznatljiv po teškim odlukama koje je donosio u presudnim trenucima.

- Kada smo dobili naredbu da se izvučemo na rezervne položaje, on onako u svoj svojoj veličini udario je šakom o sto i rekao: "Ljudi mi nemamo rezervno Nevesinje, otkud nam rezervni položaj, zar ćemo dozvoliti da Nevesinje padne" - prisetio se Prodanović.

Novica Gušić je dao, kažu poslednju komandu: "Braćo Nevesinjci, složite se i ujediniti u odbrani Nevesinja, svi mi ostali smo prolazni, samo je ovo trajno"

Njegova porodica kaže da je pre 10 godina od njih tražio da bude sahranjen u svom Nevesinju, koje je neizmerno voleo.

- Pre 10 godina, kada nam je umro jedan blizak rođak u Beogradu, on mi je rekao: "Vojo, ti mene nosi u moje Nevesinje, da me pokriju onim kamenom i crnicom zemljom, u moje Bratače, među pretke". Taj amanet smo svi, rodbina, njegov sin i ja ispunili. Doneli ga ovde među njegove saborce da počiva u svetoj hercegovačkoj zemlji - istakao je Vojin Gušić, rođak legendarnog komandanta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA